Gigantický a „potencionálne nebezpečný asteroid“ preletí zajtra v tesnej blízkosti Zeme
26 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Obrovský asteroid o veľkosti troch futbalových ihrísk sa vo štvrtok preženie v tesnej blízkosti Zeme. „Potenciálne nebezpečný asteroid“ by mal okolo našej planéty preletieť rýchlosťou až 40.800 km/h.


Odhaduje sa, že asteroid s označením '2008 KV2' meria približne 330 metrov a okolo Zeme preletí vo vzdialenosti 6,7 milióna km, čo predstavuje len 0,045 astronomických jednotiek (AU) od Zeme. Jednotka AU je jedna vzdialenosť medzi Zemou a Slnkom.


Jet Propulsion Laboratory (JPL), centrum NASA pre štúdium takýchto blízkych preletov vesmírnych telies, považuje asteroid "2008 KV2" za „potenciálne nebezpečný“ kvôli jeho veľkosti a jeho relatívnej blízkosti dráhy k našej planéte. 


Ako je uvedené v názve asteroidu, ten bol prvýkrát objavený v roku 2008 a vedci vtedy vypočítali, ako často ho možno očakávať v blízkosti našej planéty. Asteroid obieha okolo Slnka ale okolo Zeme nepresviští vždy tak nebezpečne blízko. Očakáva sa, že Zem sa s ním znovu minie v roku 2021, ak sa jeho dráha mierne nezmení a jeho vzdialenosť od zeme sa nebezpečne neskráti.