USA odmietli odpovedať na otázku o dátach svojich satelitov k MH17!
25 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Americké ministerstvo spravodlivosti sa k otázke RIA Novosti odmietlo vyjadriť k problematike poskytnutie Holandsku satelitných snímok miesta pádu letu Boeingu letu MH17 v roku 2014 na východnej Ukrajine.


Hoci americké ministerstvo tvrdí, že spolupracuje s orgánmi Holandska. "V súlade s pravidlami sa ministerstvo spravodlivosti verejne nevyjadruje k svojim kontaktom so zahraničnými vládami na vyšetrovanie, vrátane potvrdzovania alebo popieranie samotnej existencie takýchto kontaktov. Čo vám môžem povedať, je, že spolupracujeme s holandskými úradmi, "uviedla hovorkyňa v odpovedi agentúre RIA Novosti. Ovšem predtým vedúci vyšetrovacieho oddelenia národnej polície Holandska, Wilbert Paulissen, povedal, že Holandsko nedisponuje satelitnými dátami USA a údajmi z ukrajinských radarov z roku 2014 na východnej Ukrajine ohľadom Boeingu letu MH17, bez toho, aby vysvetlil dôvody ich absencie. Na americkom ministerstve zahraničia RIA Novosti taktiež neodpovedali na otázku, či sa holandská strana obrátila na Američanov ohľadom týchto snímok a či sú ochotní je poskytnúť.

Podľa ruských orgánov spoločný vyšetrovací tím (JIT), ktorý pod dohľadom Úradu generálneho prokurátora Holandska, bez účasti Ruskej federácie, vyšetruje okolnosti havárie, by sa mal zaoberať získavaním údajov z amerických satelitov, rovnako ako ukrajinských radarov, údajov ukrajinských vojenských dispečerov, údajov o arzenálu Ukrajiny v čase katastrofy. A ak tieto údaje nie sú k dispozícii, potom otázka, prečo nie sú požadované od Kyjeva a Washingtonu, by mali klásť orgány Holandska. A ak nie sú tieto údaje k dispozícii, potom samotná Ruská federácia by chcela dostať odpoveď, prečo je Holandsko nezverejňuje.

Ruská strana, v reakcii na priebežné výsledky JIT, v ktorých vyšetrovanie tvrdilo, že Boeing bol zostrelený systémom protivzdušnej obrany Buk, ktorý patril k 53. protilietadlové raketové brigáde ruských ozbrojených síl v Kursku, uviedla, že už skôr odovzdala Holandsku nielen ruská dáta radaru, ale aj dokumentáciu, dokazujúce, že raketový systém Buk, ktorý zostrelil Boeing, patril k Ukrajine, ale tieto informácie boli vyšetrovateľmi ignorované.

NEŠŤASTIE: Poľská turistka utrpela pri páde pomliaždeniny a tržné rany
Tržné poranenia a pomliaždeniny utrpela v pondelok pri páde počas túry v Západných Tatrách 71-ročná poľská turistka. Pomáhali jej horskí i leteckí záchranári. Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR


Minulú stredu JIT oznámila mená štyroch podozrivých v prípade zrútenie MH17. Podľa vyhlásenia, medzi podozrivými sú Rusi Igor Girkin, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov, a Ukrajinec Leonid Charčenko. Vyšetrovanie sa domnieva, že sa podieľajú na dodávke systému Buk na pozíciu v Donbasu a na útoku na malajský Boeing, a ako povedal hovorca JIT, budú obvinení z vraždy a bude vydané medzinárodné príkaz na ich zatknutie. JIT tiež uviedol, že súdne konanie v prípade MH17 sa bude konať v Holandsku a začne 9. marca 2020. Členmi JIT sú zástupcovia Austrália, Belgicko, Malajzia, Ukrajiny a Holandska (Je pritom zaujímavé, že premiér Malajzie k vyšetrovaniu JIT vyhlásil, že nepredložil žiadny dôkaz, že za pádom Boeingu stojí Rusko - pozn.red.).

Ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré komentovalo nová vyhlásenie medzinárodného vyšetrovania, znovu označilo obvinenia proti Rusku za nepodložené a zdôraznilo, že JIT neposkytol konkrétne dôkazy o porušovaní Moskvy. Ruské ministerstvo zahraničia tiež odmietlo vyhlásenie o ruskom odmietnutie spolupracovať s vyšetrovaním MN17 a uviedlo, že Moskva pomôže vyšetrovanie s cieľom zistiť pravdu o zničenie lietadla a aby skutoční vinníci incidente boli potrestaní. Súčasne ruské ministerstvo konštatovalo, že Rusko aj naďalej vznáša oprávnené otázky týkajúce sa kvality práce spoločného vyšetrovacieho tímu.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko sa nikdy nevyhýbal zodpovednosti, ak leží na jeho pleciach, ale v situácii sa zničením malajskej Boeingu neexistuje žiadny dôkaz.

Malajský Boeing, letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur letu MH17 sa zrútil 17. júla 2014 u Donecka. Na palube bolo 298 ľudí, všetci zomreli. Kyjev obvinil z ÚRADU opolčence. Podľa Ruskej federácie bolo lietadlo zostrelené ukrajinskú raketou.

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/usa-odmitly-odpovedet-na-otazku-o-datech-svych-satelitu-k-mh17/