Sankcie voči Rusku možno kedykoľvek zrušiť, tvrdí francúzsky premiér
25 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Napriek tomu, že EÚ, a teraz už aj Rusko, navzájom obnovili voči sebe sankcie, francúzsky premiér tvrdí, že opatrenia nie sú trvalé a mohli by sa veľmi rýchlo zrušiť ako možný signál voči Washingtonu.


„Vieme, že sankcie nie sú trvalým režimom, ale stavom, ktorý môže byť kedykoľvek zrušený,“ povedal v pondelok premiér Eduard Philippe po stretnutí so svojim ruským protejškom Dmitrijom Medvedevom v Le Havre.


Stretnutie sa uskutočnilo krátko po tom, čo Moskva predĺžila svoje odvetné sankcie proti EÚ o ďalších šesť mesiacov, ako odvetnú reakciu na rozhodnutie EÚ z minulého týždňa predĺžiť protiruské sankcie. 


Hlavný denník o tom informoval dňa 24. júna 2019


AKTUALITA: Putin podpísal predĺženie zákazu dovozu potravín z EÚ
Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v pondelok dekrét o predĺžení zákazu dovozu potravín z členských krajín Európskej únie do konca roku 2020 podľa vládnej databázy. Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR

Philippe tvrdí, že dialóg medzi Francúzskom a Ruskom je nedostatočný a „nezodpovedá realite“. Zároveň dodal, že vzťahy medzi oboma krajinami presahujú rámce ich vlád.


„Naše krajiny majú niekedy spoločnú pozíciu, niekedy sú pozície trochu iné a samozrejme existujú aj otázky, v ktorých sa nezhodneme,“ uviedol francúzsky premiér.


Jedným z týchto veľkých rozdielov je pravdepodobne nepokoj na Ukrajine, ktorý EÚ citovala ako dôvod predĺženia sankcií uložených ešte v roku 2014. Stalo sa tak v reakcii na znovuzjednotenie Krymu s Ruskom a nepodložených tvrdení o ruskej vojenskej účasti na občianskej vojne na východe Ukrajiny.


Čítajte viac v článku:


Trumpove sankcie voči Rusku pomohli hlavne americkým firmám
Obchod medzi Ruskom a USA prudko vzrástol napriek ekonomickým sankciám Washingtonu voči Moskve. Povedal to ruský prezident Vladimir Putin počas Petrohradského ekonomického fóra. Čítať ďalej
10 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Pri uložení sankcií vtedy EÚ podľahla tlaku Washingtonu, aj keď USA mali s Ruskom nezanedbateľné obchodné vzťahy a stratili len veľmi málo z odvetných opatrení Moskvy. Európske ekonomiky sa naproti tomu snažia vyrovnať so stratou prístupu na ruské trhy. Celkové ekonomické ťažkosti vyvolali viac ako šesť mesiacov trvajúce protesty Žltých viest vo Francúzsku. 


Ruská ekonomika stratila v dôsledku sankcií približne 50 miliárd dolárov, zatiaľ čo EÚ prišla o takmer 240 miliárd dolárov, uviedol ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň.


Hlavný denník o tom vtedy písal dňa 20. júna 2019

Sankcie stáli Európsku úniu spolu 240 miliárd USD. Oproti tomu Rusko stratilo len 50 miliárd dolárov
V dôsledku ekonomických sankcií západu prišla ruská ekonomika počas ich trvania celkovo o 50 miliárd dolárov, ale Európska únia dopadla horšie. Povedal to dnes v rámci OaO (pravidelné kolo Otázok a Odpovedí) ruský prezident Vladimír Putin, podľa... Čítať ďalej
20 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič