Rusku by vyhovoval európsky "superštát", píše nemecký magazín
25 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Európska únia prakticky prestala hrať významnú úlohu na svetovej politickej scéne, uviedol Contra Magazin.


Priaznivci transatlantickej spolupráce zároveň vyvíjajú maximálne úsilie, aby zabezpečili, že Európska únia zostane "príveskom" Spojených štátov čo najdlhšie. Silná, nezávislá EÚ by dobre zapadala do nového multipolárneho sveta a mohla by usadiť Američanov na ich miesto - a v Rusku to dokonale chápu, píše magazín.

Táto úvaha je zaujímavá tým, že je v rozpore s úplne prevládajúcim názorom európskych elít ohľadom vzťahu Ruska k EÚ, podľa ktorého sa naopak Rusko snaží dezintegrovať európske krajiny.

Rajtár zničil Rybaničovi profesionálny aj osobný život, píše Smer na Facebooku
V prípade porušenia bankového tajomstva nebol odsúdený skutočný vinník, tým je poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár, ktorý svojho asistenta Filipa Rybaniča použil ako rohožku. Uviedol to vládny Smer-SD na sociálnej sieti v reakcii na utorkové... Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | TASR, Roman Suchý


V posledných rokoch Európa prakticky prestala hrať významnú úlohu na svetovej politickej scéne. Dôležité rozhodnutia sú teraz urobené vo Washingtone, Moskve a Pekingu, píše Contra Magazin. Európska únia je podľa autora článku "odpísaná".

Stačí sa pozrieť na ohniská medzinárodného napätia, akými sú Severná Kórea, Irán či Venezuela, a okamžite sa ukáže, kto "udáva tón na najvyššej úrovni" v týchto diskusiách - Spojené štáty, Ruská federácia a Čína, poukázal novinár Contra Magazínu.

"Aj keď sa Nemecko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo zúčastnili na jadrovej dohode s Iránom, ich diplomatické iniciatívy nie sú pri jej záchrane relevantné. Pokiaľ ide o Severnú Kóreu a Venezuelu, tu sa premenili v úplných outsiderov," zdôraznil autor.

ČAPUTOVÁ V BRUSELI: Šéf NATO ocenil jej prístup k aliancii a bezpečnosti
Slovensko v osobe novej prezidentky Zuzany Čaputovej potvrdilo jasný príklon k transatlantickým štruktúram a budovaniu európskej bezpečnosti. Uviedol to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie NATO Jens Stoltenberg po prijatí Čaputovej v... Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | tasr