Ruská fregata vplávala na Kubu pod dohľadom amerického námorníctva (VIDEO, FOTKY)
25 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruská námorná fregata, vyzbrojená riadenými raketami dorazila do prístavu Havana na oficiálnu pozvanie Kuby. Ruskí námorníci vystúpili na breh, zatiaľ čo americké vojnové lode v ich blízkosti pozorne sledovali každý ich krok.


Fregata “Admirál Gorškov”, vyzbrojená raketami Kalibr, opustila svoj domovský ruský prístav Severomorsk ešte koncom februára. Počas svojej plavby, urobila zastávky v Číne, Džibuti a na Srí Lanke. Fregata vplávala sprevádzaná niekoľkými ruskými podpornými plavidlami.



Očakáva sa, že posádka „absolvuje program, ktorý zahŕňa zdvorilostnú návštevu náčelníka kubánskeho revolučného námorníctva, ako aj turistických miest historického a kultúrneho záujmu“, uviedli kubánske štátne médiá.




Fregata Admirál Gorškov
Fregata Admirál Gorškov

Fregata Admirál Gorškov


Rusi boli počas svojej plavby do prístavu ostro sledovaní americkými vojnovými loďami. Torpédoborec USS Jason Dunham vyzbrojený riadenými strelami sa držal len pár míľ od ruskej fregaty.



Fregata Admirál Gorškov sa stal predmetom správ, keď v marci preplával okolo severného Škótska, pričom médiá škandalizovali výzbroj fregaty. Označenie „halucinačná zbraň“, vtedy odkazovala na zariadenie 5P-42 Filin. Ide o zbraň „elektrooptického protiopatrenia“, ktoré je teraz súčasťou výbavy ruských bojových lodiach tejto triedy.


Návšteva ruskej raketovej fregaty v Havane vyvoláva obavy vo Washingtone, najmä keď sa Biely dom aj naďalej dostáva do potýčiek s Kremľom pri dohodách o protiraketovej obrane a redukcii zbraní, ako sú zmluvy INF alebo dohoda Nový START.