„Ruská Atlantída“ na Sibíri. Objav je vedckou senzáciou (FOTO a VIDEO)
25 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Pozostatky nie jedného, ale rovno dvoch starovekých národov sa doslova vynorili z hlbín v „Sibírskej Atlantíde“.


Poklady dvoch civilizácií z obdobia doby bronzovej približne po dobu Džingischána, boli objavené po tom, ako klesla hladina vody v tzv. Sajanskom mori neďaleko mestečka Šagonar v južnej Sibíri (republika Tuva). Vodnú plochu tvorí v podstate rieka Jenisej, ktorá sa na tomto mieste rozlieva do vodnej plochy približne 620 kilometrov štvorcových. Správu priniesol sibírsky Times.


Ala-Tei


Asi 110 pohrebísk sa nachádza na ostrovčeku pri Ala-Tei, ako aj na neďalekom mieste zvanom Terezín, ktoré sa môže pochváliť minimálne 32 hrobmi. Archeológovia však majú čas len do začiatku júla, aby stihli preskúmať čo najviac nálezov zo „Sibírskej atlantídy“ ešte predtým, ako miesto zmizne pod hladinou vody na ďalší rok. 


Staroveké ľudské pozostatky a mimoriadne vzácne artefakty, vrátane šperkov, rytín v uhoľných ozdobách a rôzne dekorácie, boli objavené na mieste, kde bola v minulom roku nájdená aj sibírska „spiaca krásavica“.  


Ala-Tei


„Tento objav je vedeckou senzáciou,“ povedala Dr. Kilunovskaya, ktorá vedie archeologickú expedíciu Tuva. Výskum bol zameraný na prebádanie zvyškov starovekej kočovnej populácie Hunov, ktorí tu žili  pred približne 2 000 rokmi. Kilunovskaya dodala, že jej tím mal obrovské šťastie, že pohrebné miesto nebolo doposiaľ drancované.


Ala-Tei


„Huni si vážili ženy. Nebol to matriarchát, ale ženy ako matky a tiež zruční remeselníci v tom čase požívali veľký rešpekt“ povedala.  


Na mieste arecheológovia našli množstvo šperkov a ozdôb patriacich kočovným bojovníkom Xiongnu. Artefakty sú aj umelecky dotvorené scénami tigrov bojujúcimi s drakmi, ako aj krásne modelované bronzové býky, kone a hady.