Biely dom trpí slabomyseľnosťou, vyhlásil iránsky ajatolláh
25 | 06 | 2019 I tasr

Iránsky prezident Hasan Rúhání v utorok uviedol, že najnovšie americké sankcie, ktoré sú namierené proti najvyššiemu iránskemu duchovnému vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu sú "nehorázne a idiotské". Informovala o tom agentúra AP.


Iránsky prezident si tiež zažartoval na účet amerického prezidenta Donalda Trumpa a Biely dom označil za "postihnutý slabomyseľnosťou".

Rúháního vyjadrenia prišli deň po tom, čo Trumpova administratíva uvalila sankcie na Chameneího a jeho najbližších spolupracovníkov. Rúhání tiež kritizoval Spojené štáty za to, že chcú uvaliť sankcie aj na iránskeho ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa.

"Chcete sankcionovať ministra zahraničných vecí a zároveň žiadate o rokovania?" opýtal sa Rúhání v súvislosti s utorňajším vyhlásením poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona, ktorý vyhlásil, že Spojené štáty sú s Iránom stále ochotné rokovať.

Najvyšší čínski a americkí vyjednávači spolu telefonicky rokovali. Vieme viac
Najvyšší čínski a americkí vyjednávači spolu telefonicky rokovali pred stretnutím prezidentov Si Ťin-pchinga a Donalda Trumpa na summite skupiny G-20 koncom týždňa. Informovala o tom v utorok čínska agentúra Sinchua. Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | tasr


Americký prezident Donald Trump podpísal v pondelok nariadenie o uvalení finančných sankcií na iránskeho najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího a jeho spolupracovníkov. Trump na margo nových sankcií zdôraznil, že USA nevyhľadávajú konflikt s Iránom a sankcie sa v závislosti od ďalších krokov Teheránu môžu skončiť už zajtra - alebo "môžu trvať roky".

USA v máji 2018 jednostranne odstúpili od jadrovej dohody, ktorú s Iránom dosiahli v roku 2015 svetové veľmoci. Washington následne obnovil sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy. Začiatkom mája 2019 potom sankcie voči Iránu ešte sprísnili, keď zrušili všetky dovtedy platné výnimky zo zákazu dovozu iránskej ropy.