Je to v krvi: Nový test umožňuje lekárom odhaliť Alzheimerovú chorobu za „menej ako 1 hodinu“
25 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Tím vedcov tvrdí, že vyvinuli prvý krvný test na svete, ktorý dokáže detekovať Alzheimerovu chorobu. Priekopnícka metóda môže byť životne dôležitá pri riešení hroziacej krízy demencie, ktorej by svet mohol čeliť v tomto storočí.


Amplifikovaný plazmidový exozómový systém (Apex), bol vyvinutý výskumníkmi Národnej univerzity v Singapure (NUS) a analyzuje špecifické proteíny vo vzorkách krvi, pomocou ktorých dokáže diagnostikovať chorobu skôr ako kedykoľvek predtým.


Súčasné preferované metódy diagnostikovania demencie (z ktorých Alzheimerova choroba predstavuje približne 50 - 70% prípadov) sú neuropsychologické testy, pri ktorých je potrebný odber vzoriek z miechovej tekutiny a zobrazovanie mozgovej pozitrónovej emisnej tomografie (PET).


Čítajte aj


Prielom v darcovstve krvi. Vedci objavili ako previesť všetky typy krvných skupín na 0 pomocou črevných baktérií
Prelomový výskum, ktorý by mohol zachrániť tisíce životov. Vedci našli spôsob, ako premeniť všetky typy krvi na univerzálny typ 0 Rh -, ktorý je univerzálnym darcom krvi pre všetkých príjemcov. Zmenu krvnej skupiny aj s Rh faktorom doshli vedci... Čítať ďalej
23 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Súčasný návrh systému Apex dokáže testovať 60 vzoriek súčasne s výsledkami „dostupnými za menej ako jednu hodinu“. Očakáva sa, že na trhu bude dostupný už v priebehu nasledujúcich piatich rokov a jeho cena v súčasnosti predstavuje približne 60 USD za jeden test vzorky krvi. 


V súčasnosti existuje približne 50 miliónov pacientov s demenciou na celom svete. Do roku 2050 sa však odhaduje, že ich počet dosiahne až 152 miliónov, čo predstavuje jednu z najvýznamnejších hrozieb pre zdravie celého ľudstva. Táto nová diagnostika by mohla výrazne zlepšiť včasnú detekciu prítomnosti choroby ešte v jej rannom štádiu a nasadiť liečbu, ktorá je rozhodujúca pre zvládnutie choroby a zmiernenie jej symptómov.


Podľa vedúceho výskumného pracovníka Shao Huilina z Inštitútu NUS pre inováciu a technológie v oblasti zdravia by tento test mohlo byť čoskoro „ľahko dostupný“ pre rozsiahle klinické testy a bol by aj prínosom pri hľadaní správnej liečby.