India ruší izraelskú raketovú dohodu v prospech domácej alternatívy
25 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

India údajne zrušila zmluvu na nákup izraelských protitankových rakiet v hodnote 500 miliónov dolárov potom, ako armáda vykonala úspešné testy indických rakiet a sľúbila, že do dvoch rokov dodá domácu alternatívu.


Po sérii úspešných skúšok manuálne ovládanej protitankovej riadenej strely (MPATGM), India oznámila Izraelu, že „opustí“ dohodu o kúpe rakiet Spike od spoločnosti Rafael Advanced Defense Systems. Oznámila to ládna obranná výskumná a vývojová agentúra (DRDO).


"Izrael bol informovaný o tom, že zmluva bola zrušená v prospech DRDO, ktorá potvrdila, že v spolupráci s VEM Technologies Ltd úspešne vyvinula podobnú raketu za nižšiu cenu," uvádza sa v správe.


DRDO vyvíja MPATGM tretej generácie od roku 2015. Momentálne však úspešne dokončila aj druhú etapu testovania. Rakety majú byť v sériovej výrobe najneskôr do roku 2021.


Toto je už druhýkrát, keď sa reviduje polmiliardová zmluva pre približne 8 000 rakiet Spike, pôvodne podpísaná v roku 2014. India vycúvala z obchodu v roku 2017, ale následne znovu otvorila objednávku za nových podmienok. V novej zmluve dosiahla, že 5000 rakiet pre Indiu bude vyrobených domácim výrobcom, zatiaľ čo zvyšných 3000 kusov by dodala Rafael Advanced Defence Systems z vlasnej výroby. Izraelská vládna spoločnosť ešte nevydala komentár k poslednému oznámenému zrušeniu.