JOHNSON PRITVRDIL: Clá EÚ voči Britom prirovnal ku "kontinentálnej blokáde" za Napoleona
25 | 06 | 2019 I TASR

Boris Johnson, ktorý je favoritom na post šéfa britskej Konzervatívnej strany, a tým aj na post premiéra, vyhlásil, že je pripravený vyviesť Britániu z Európskej únie koncom októbra aj bez dohody a prípadné zavedenie dovozných ciel zo strany EÚ prirovnal ku "kontinentálnej blokáde za Napoleona".


Odchod bez dohody alebo tvrdý brexit znamená, že nebude existovať žiadne prechodné obdobie, čo je pre mnohé britské firmy nočnou morou. Takéto plány však môžu dostať Johnsona zároveň do sporu s britským parlamentom, ktorý odchod krajiny bez dohody odmieta. Johnson však naďalej trvá na tom, čo mnohí ekonómovia spochybňujú, že Británia bude schopná udržať bezcolný režim s EÚ aj v prípade tvrdého brexitu.

"Myslím si, že bude skutočne bizarné, ak by sa EÚ rozhodla na vlastnú päsť...zavedenie dovozných ciel na britský tovar by znamenalo návrat ku kontinentálnemu systému za éry Napoleona," vyhlásil Johnson v utorok pre rozhlasovú stanicu LBC.

SÁGA POKRAČUJE: Hlina sa stretne s Beblavým a Trubanom, hovoriť majú o spolupráci
Predsedovia troch mimoparlamentných politických strán, Miroslav Beblavý zo Spolu, Michal Truban z Progresívneho Slovenska a Alojz Hlina z KDH sa dohodli na stretnutí, ktoré má byť v pondelok. Rokovať majú o spolupráci pred budúcoročnými... Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | TASR


Takzvaný "kontinentálny systém" znamenal zákaz dovozu britského tovaru do kontinentálnej Európy počas napoleonských vojen. Napoleon Bonaparte sa takto snažil dosiahnuť hospodársky krach Británie, čo sa mu však nepodarilo.

S Johnsonovými predstavami o bezcolnom režime aj po tvrdom brexite však viacerí ekonómovia a finančníci nesúhlasia. Medzi nimi je aj guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney. Ten upozornil, že obchod by mohol pokračovať za pôvodných podmienok len vtedy, ak by obe strany mali uzatvorenú obchodnú dohodu, prípadne by už bola pripravená. K tomu však v prípade neriadeného brexitu nedôjde, takže EÚ bude musieť zaviesť voči Británii, ktorá už nebude jej súčasťou, clá ako voči ktorejkoľvek inej krajine.