Západ 'zatvára oči' pred 'ultranacionalizmom' v Gruzínsku
24 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

“Západní politici ignorujú ultranacionalistické protiruské nepokoje v Gruzínsku a dúfajú, že tým zničia historické väzby Gruzíncov s Ruskom, povedal minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Tbilisi medzitým ponúka demonštrantom ústupky.


V Gruzínsku sa v posledných dňoch vystupňovali antiruské protesty a následné zrážky demonštrantov, ktoré sú "ďalším príkladom výsledkov geopolitického inžinierstva" v podaní západných politikov, vyhlásil Lavrov.


“Západní strážcovia demokracie sú pripravení zatvrieť oči pred výtržnosťami ultranacionalistov a prejavmi Rusofóbie, pokiaľ to povedie k pretrhnutiu všetkých väzieb, ktoré má Gruzínsko s našou krajinou, a prepíšu tak našu spoločnú históriu.”


Napriek všetkému je Moskva stále otvorená dialógu a partnerstvu všade, kde je možné „neutralizovať spoločné hrozby pre celé ľudstvo“, uviedol minister.


Protivládne a protiruské protesty vypukli minulý týždeň v centre mesta Tbilisi, ktoré prerástli do násilných stretov s políciou pred budovou parlamentu. Protesty spustili opoziční poslanci proti návšteve ruskej delegácie, ktorej člen sa prihovoril účastníkom kresťanského stretnutia z oficiálneho kresla predsedu parlamentu. Kresťanské stretnutie sa oficiálne konalo v budove parlamentu,.


Kremeľ označil protesty ako „Rusofóbnu provokáciu“. Moskva okamžite reagovala zákazom letov ruských leteckých spoločností do Gruzínska. Ako dôvod uviedla bezpečnostné riziko. Lety gruzínskych leteckých spoločností do Ruska boli neskôr zakázané tiež.


Medzitým šéf vládnucej strany Gruzínskych snov, Bidzina Ivanishvili, prisľúbil „rozsiahlu politickú reformu“ v reakcii na požiadavky opozičných strán, ktoré protesty podporili.


Prvým takýmto krokom, ktorý vyhlásil Ivanišvili, je zmena volebného systému. V súčasnosti je približne polovica poslancov volená z jednočlenných volebných obvodov, zatiaľ čo druhá polovica je volená s použitím pomerného zastúpenia strán. Ivanišvili povedal, že počas parlamentných volieb v roku 2020 budú všetci zákonodarcovia zvolení s použitím pomerného zastúpenia a súčasný trojpercentný volebný prah bude odstránený.


Toto nie je jediný ústupok, ktorý vládnuca strana urobila smerom k opozícii v posledných dňoch. V piatok odstúpil hovorca Irakli Kobakhidze, ktorého demonštranti požadovali vyhodiť. Jemu totiž pripisujú poburujúce vystúpenie ruského delegáta, ktorému údajne umožnil zasadnúť do predsedníckeho kresla v Gruzínskom parlamente.