VÝROČIE: Petržalka si v auguste pripomenie 100. výročie pripojenia k ČSR
24 | 06 | 2019 I TASR

Bratislavská Petržalka si tento rok pripomenie 100. výročie pripojenia k ČSR. Stane sa tak 14. augusta. Pri tejto príležitosti pripravuje mestská časť viaceré podujatia a sprievodné akcie. V rozpočte na to zatiaľ vyčlenila takmer 32.000 eur.


"Pripojenie Petržalky k ČSR je preukázateľne významným krokom ako pre Petržalku, tak i pre Bratislavu, a preto by sme 100. výročiu mali venovať zvýšenú pozornosť a pripomenúť túto historickú udalosť verejnosti na oboch brehoch Dunaja," uvádza samospráva.

V rámci predbežného programu sú naplánované napríklad besedy, prednášky, premietania či hudobné vystúpenia. V spolupráci s Múzeom petržalského opevnenia by sa mal otvoriť náučný chodník, počas sprievodného programu by nemuseli chýbať ani ukážky bojov, streľby či oblečenia. Pripravuje sa tiež putovná výstava pre školy s názvom 100 rokov pripojenia Petržalky k Bratislave/ČSR. Vydať by sa mala tiež historická publikácia a pamätné medaile. Slávnostný galaprogram pod záštitou starostu Petržalky Jána Hrčku sa plánuje v septembri.

Babiš nerozumie, prečo sa ľudia proti nemu búria. "Ľudia protestujú proti niečomu, čo sa nestalo," vyhlásil
Český premiér Andrej Babiš podľa svojich slov stále nerozumie tomu, prečo proti nemu ľudia protestujú. Neupiera im však právo vyjadriť vlastný názor a navyše, od svojich priaznivcov cíti podporu. Čítať ďalej
23 | 06 | 2019 | TASR


Oslavu výročia podporuje napríklad aj česká ambasáda. "Veľvyslanectvo Českej republiky v Bratislave dlhodobo podporuje pripomínanie pozitívneho odkazu Československa. V súlade s týmto cieľom vychádza v ústrety žiadostiam o spoluprácu prichádzajúce od slovenských partnerov, ktorí pripravujú pripomenutie udalostí spojených s budovaním ČSR," uviedol pre TASR Ondřej Pometlo, 1. tajomník Veľvyslanectva ČR.

Po skončení prvej svetovej vojny začali tvoriť mocnosti v Paríži v novembri 1918 nové hranice. Petržalka pripadla Maďarsku, keďže hranica medzi ČSR a Maďarskom pri Bratislave prechádzala stredom Dunaja. Z Petržalky sa tak stala pohraničná obec na okraji krajiny. "Hrozil ekonomický úpadok, keďže nemeckí a rakúski podnikatelia rozmýšľali nad zrušením výroby a odsťahovaním sa. Zároveň pre mesto Bratislava bolo životne potrebné hranicu posunúť čím viac od Bratislavy. Nikto nemal záujem, aby sa zopakovali udalosti roku 1809, keď francúzske napoleonovské delá stáli v Petržalke a pálili na mesto," približuje mestská časť.

Zo strategických dôvodov československá vláda žiadala pripojiť aj bratislavské predmostie, ktoré vojenské velenie žiadalo posunúť až k Neziderskému jazeru. To však bolo zamietnuté. Dohodové štáty súhlasili len s pripojením Petržalky a nová úprava hranice bola potvrdená 11. augusta 1919. Avšak vojsko Maďarskej republiky odmietalo Petržalku opustiť. Obsadenie Petržalky sa uskutočnilo nadránom 14. augusta 1919.

TIP NA LETO: Popradské kultúrne leto ponúkne 95 vystúpení rôznych umelcov
Popradské kultúrne leto 2019 prinesie Popradčanom a návštevníkom mesta 95 vystúpení rôznych umeleckých telies z desiatich krajín. Samospráva pristúpila v tomto roku k inovácií tohto festivalu, výsledkom je striedanie žánrov počas každého dňa v... Čítať ďalej
23 | 06 | 2019 | TASR