Trump chce Irán a Sýriu odrezať od celého sveta. Sankcie uvalil už aj na deti
24 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Hospodárska vojna Washingtonu proti Iránu tento víkend prekročila všetky hranice a keby do toho neboli zatiahnuté aj deti, vyznela by až malicherne. Hráčom počítačových hier v Iráne a Sýrii bol odopretý prístup k populárnej videohre 'League of Legends' (LoL), kvôli novým „obmedzeniam“ vlády USA. Prvé sankcie, prišli pre politikov, nasledovali sankcie pre krajinu a podnikateľov, a teraz ich Biely dom rozšíril aj na deti. 


Nateraz nie je vôbec jasné, akú hrozbu pre Spojené štáty americké predstavujú civilisti hrajúci počítačové videohry v Sýrii a Iráne. Od soboty im bol však absolútne odopretý prístup na online server populárneho LoL-ka a namiesto toho ich privítala správa od vývojára hier Riot:


“Vzhľadom na zákony a predpisy USA, nemôžu v súčasnosti hráči vo vašej krajine pristupovať k League of Legends. Tieto obmedzenia podliehajú nariadeniam vlády USA. Ak sa to zmení, budeme šťastní, že sa k nám vrátite.


Aj keď je známa multiplayerová hra LoL bezplatnou t.j. „voľnou hrou“, je možné v nej realizovať rôzne mikrotransakcie a nákupy, ktoré môžu zdanlivo predstavovať formu obchodu, a preto sú takisto predmetom sankcií. Je veľmi otázne, či sankciei uvalené na obyvateľov Iránu a Sýrie pri nákupe virtuálneho oblečenia a rôznych vylepšení pre postavy videohier, bude skutočne slúžiť na dosiahnutie čohokoľvek, okrem toho, že sa týmto začnú proti USA radikalizovať ešte aj deti.


League of Legends je na trhu už takmer 10 rokov a môže sa pochváliť naozaj pozoruhodným počtom 115 miliónov hráčov po celom svete. Aj keď nie je dostupná informácia o počte hráčov pochádzajúcich zo Sýrie a Iránu, mnohí ľudia, ktorých sa tento zákaz dotýka, vyjadrili svoju frustráciu na rôznych fórach k tejto hre.


"Som šokovaný! Ráno som sa zobudil a už nemôžem hrať. Irán je jedným z najväčších spoločenstiev EUW League. Je tu veľa hráčov a teraz nemôžu hrať svoju hru.“ Uviedol jeden z hráčov. “Politické problémy medzi Iránom a Amerikou sú medzi vládami! Hráči a bežní ľudia s tým nemajú nič spoločné.”


Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa má na túto otázku zjavne iný názor, keďže nedávno vydala viacero kôl sankcií, ktoré mali negatívny dopad primárne na civilné obyvateľstvo islamskej republiky. Vzťahy medzi USA a Iránom boli stabilné až do momentu, kedy Donald Trump minulý rok odstúpil od jadrovej dohody z roku 2015. Konflikt sa následne vyostril zavedením sankcií proti vývozu ropy z Iránu až na nulu a Washington zvýšil svoju prítomnosť v regióne po údajných iránskych útokoch na ropné tankery z ktorých okamžite obvinil Teherán. Minulý týždeň sa obe krajiny ocitli na pokraj katastrofy po tom, ako iránske sily zostrelili americký dron nad Hormuzským prielivom.