„Snažili sa tvrdo, ale neuspeli“: Irán odbil všetky pokusy USA o kybernetické útoky
24 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Irán úspešne odolal americkým kybernetickým útokom, ktoré sa zamerali na jeho infraštruktúru, informoval minister financií po tom, ako Washington oznámil, že ochromil raketovú kontrolu Teheránu odvetným kybernetickým útokom.


Minister pre informačné a komunikačné technológie Mohammad Javad Azari-Jahromi poprel správy amerických médií, že masívna kybernetická ofenzíva zneškodnila iránske počítačové systémy, ktoré kontrolujú raketové systémy.


Pentagon a ani Biely dom však nepotvrdili správy o úspešnom kybernetickom útoku na Irán. Útok mal viesť veliteľ americkej kybernetickej obrany v spolupráci s americkým centrálnym velením, ako odvetu za zostrelenie bezpilotného dronu amerického námorníctva, ktorý zostrelil Irán vo štvrtok ráno.


Jahromi sa však odmietol zaoberať fámami a povedal iba, že Irán má rozsiahle skúsenosti s takýmito útokmi, ktoré vždy dokázal zmariť. Podľa neho Irán zničil „len v minulom roku 33 miliónov útokov na národný firewall“.


Konkrétne sa odvolával na počítačový červ Stuxnet, ktorý spoločne vyvinuli USA a Izrael a ktorý bol použitý na infiltráciu iránskych sietí jadrových zariadení v rokoch 2009-2010. 


“Snažili sa naozaj tvrdo, ale útok nebol úspešný.” povedal Jahromi.


Americké médiá informovali, že údajný kybernetický útok znehodnotil iránske vojenské veliteľské stanovištia a kontrolné systémy.


Trumpova administratíva už dlhšiu dobu sleduje vlastnú kybernetickú stratégiu. Trump už minulý rok v septembri podpísal dokument, ktorý zahŕňa mnohé povolenia na používanie útočných kybernetických operácií pri odvetných opatreniach proti zahraničným aktérom.


Národný bezpečnostný poradca prezidenta Trumpa, John Bolton, ktorý podnecuje k vojenskej intervencii do Iránu, oznámil, že Washington už  “nemá zviazané ruky".


Irán medzitým varoval, že americká armáda by mala starostlivo posúdiť riziká predtým, ako pôjdu do vojny s Teheránom. Iránsky veľvyslanec pri OSN odsúdil „nezákonné destabilizačné opatrenia“ zo strany USA a Irán vyhlásil, že ak vypukne konflikt, „žiadna krajina nebude schopná kontrolovať jeho rozsah ani načasovanie“.


Hlavný denník o tom priniesol správu dňa 21.6.2019


Iránsky veľvyslanec pri OSN odsúdil „nezákonné destabilizačné opatrenia“ zo strany USA
Iránsky veľvyslanec pri OSN vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby ukončilo „nezákonné destabilizačné opatrenia“ zo strany USA a vyhlásil, že hoci Irán nehľadá vojnu, „vyhradzuje si právo brániť sa proti akémukoľvek nepriateľskému... Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič