RADÍME: Od 1. júla sa mení výška exekučných zrážok z dôchodkov
24 | 06 | 2019 I TASR

Sociálna poisťovňa bude od júla 2019 väčšine dôchodcov, ktorým z dôchodku vykonáva exekučné zrážky, poukazovať vyšší dôchodok. Spôsobí to zvýšenie minima, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať.


Podľa informácií poisťovne do 30. júna 2019 je životné minimum pre jednu plnoletú fyzickú osobu 205,07 eura mesačne. Základná výška pre dôchodcu ako povinného je 100 % životného minima, teda 205,07 eura mesačne a od 1. júla to bude 210,20 eura mesačne. Základ pre každú osobu, ktorej dôchodca poskytuje výživné, je 50 % životného minima, teda v súčasnosti 102,53 eura mesačne, pričom sa od 1. júla zvýši na 105,10 eura mesačne. Osobitne je stanovené základné minimum, ktoré musí dôchodcovi zostať vtedy, ak je zrážka z dôchodku výživným na maloleté dieťa.

SOCIÁLNE: Nemocenská dávka sa vypláca najviac 52 týždňov
Poistenci Sociálnej poisťovne môžu dávku nemocenské poberať najviac 52 týždňov. Toto tzv. podporné obdobie sa začína dňom vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti. Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR


Zvýšenie životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, keď je dôchodok nižší ako minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať. Neznamená to však, že exekúcia zanikla. Exekúcia naďalej existuje, len sa nevykonávajú zrážky z dôchodku.

Po zmene životného minima Sociálna poisťovňa vykoná zrážky z dôchodku prvýkrát podľa uvedených pravidiel vo výplatnom termíne v auguste 2019, pričom dôchodcom vyplatí aj peniaze, ktoré im boli za júl 2019 zrazené navyše. O zmene výšky exekučnej zrážky bude dôchodcu písomne informovať.

ZBYTOČNÁ SMRŤ: V krajských mestách pre znečistené ovzdušie každoročne zomrú tisícky ľudí, vravia experti zo SHMÚ
Znečistené ovzdušie si v slovenských krajských mestách každoročne vyžiada viac než 4000 predčasných úmrtí. Tvrdia to experti z Centra pre trvalo-udržateľné alternatívy, ktorí analyzovali údaje Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) o... Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR