RADÍME: Horúčavy môžu spôsobiť vzplanutie auta, dôležitá je prevencia
24 | 06 | 2019 I TASR

Vysoké teploty môžu spôsobiť vzbĺknutie častí auta. Prevenciou môže byť podľa odborníka správne parkovanie, pravidelné čistenie a údržba motora aj predchádzanie rizikovým situáciám. Pri horúčavách je dobré vyhnúť sa parkovaniu na suchých trávnatých priestranstvách, ktoré sú väčšinu dňa vystavené vysokým teplotám.


„Pri umývaní a starostlivosti o auto by sme v žiadnom prípade nemali zabudnúť ani na motor,“ upozorňuje na to operačno-technický riaditeľ Falck Fire Services Milan Ivanič. Usadený prach, nečistoty a mastnota môžu v kombinácii s vysokými teplotami a prehriatym motorom vytvoriť podmienky na vznik požiaru. Dôležitá je tiež kontrola izolácie a svoriek prichytávajúcich elektroinštaláciu.

Slovák ako prezident USA?
Bývalý americký kongresman a viceadmirál Joe Sestak, ktorý je vnukom slovenského emigranta, sa chce zaradiť medzi uchádzačov o nomináciu Demokratickej strany do prezidentských volieb v roku 2020. Svoj zámer ohlásil v nedeľu prostredníctvom... Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová,tasr


Na palubnej doske by sa dlhodobo nemali nechávať predmety, na ktoré vplýva slnečné svetlo a teplota, napríklad sklené veci, ako sú okuliare.

Vodiči by si mali podľa Ivaniča v rámci prevencie doplniť výbavu auta o hasiaci prístroj, prípadne hasiace rúška do auta. „Ak počas jazdy spozorujete dym spod kapoty, okamžite zastavte na krajnici a vypnite motor,“ radí. „Veľmi dôležité je dať si pozor a neotvoriť kapotu auta nárazovo a tvárou otočenou k autu, nahnali by ste tým do priestoru motora vzduch, čím by ste len podporili vznik ohňa, prípadne ho zintenzívnili, alebo si dokonca spôsobili nepríjemné popáleniny,“ dopĺňa Ivanič. V prípade vzniku ohňa ho treba uhasiť hasiacim prístrojom.

Komentár Vladimíra Prochvatilova: Ako môže USA vyvolať iránsku provokáciu
Prišla mi na um stará správa Brookingsovho inštitútu Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | Vladimír Prochvatilov (Fond strategickej kultúry)