Belgická polícia zadržala muža podozrivého z prípravy teroristického útoku na americké veľvyslanectvo v Bruseli
24 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Belgická polícia v Bruseli zatkla muža za podozrenie z plánovania útoku na americkú ambasádu, uviedol vo vyhlásení belgický prokurátor.


O podozrivom, ktorý bol identifikovaný iba iniciálami jeho mena MG, sa neuvádzajú bližšie informácie. Muža zatkli ešte v sobotu a dnes bol obvinený z „pokusu o teroristický útok a prípravy teroristického činu“.



Prokuratúra potvrdila, že disponuje „dôvodným podozrením“, ktoré ju presvedčili, že podozrivý plánuje útok. Samotný muž však všetky obvinenia popiera. Prokurátor uviedol, že nebudú zverejnené žiadne ďalšie podrobnosti, s odvolaním sa na potrebu chrániť prebiehajúce vyšetrovanie.


Z dostupných informácií vyplýva, že podozrivý bol už nejaký čas pod policajným dohľadom a nedávno bol spozorovaný aj v blízkosti amerického veľvyslanectva.


Belgicko za posledné roky zaznamenalo prudký nárast teroristických aktivít. Najvýraznejší útok sa uskutočnil v roku 2016 v Bruseli, keď séria koordinovaných samovražedných atentátov pripravila o život 32 ľudí a viac ako 300 ich bolo zranených. Belgická polícia oznámila, že od roku 2017 odhalila až 189 pokusov o teroristické útoky.


Belgická armáda a orgány činné v trestnom konaní sa opakovane zameriavajú aj na teroristov a prípadnú hrozbu útokov. V roku 2017 zranil dvoch policajtov jeden zo zadržiavaných útočníkov v Bruseli. O rok neskôr, ďalší útočník zabil dvoch policajtov a okolostojacich v belgickom meste Liege. K zodpovednosti za oba útoky sa prihlásil Islamský štát.