Omán poprel, že by pomáhal Trumpovi varovať Irán pred hroziacim útokom USA
24 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Ománske úrady popreli informáciu, že mali odovzdať Iránu správu od prezidenta Donalda Trumpa, ktorou ich varoval pred hroziacim útokom USA. Tie spustili odvetný útok za zostrelený dron, ktorý však v poslednej chvíli prezident Trump odvolal.


V pondelok reagovalo na tieto informácie ministerstvo zahraničných vecí Ománu a poprelo zvesti o tom, že by Trump posielal Iránu správu o útoku. Tieto zvesti sú podľa Ománu nepravdivé a vyzval všetky strany, aby prejavili „zdržanlivosť “. Rovnako túto správu poprel aj Donald Trump.


Pôvodná správa agentúry Reuters minulý piatok citovala dva iránske zdroje, ktoré povedali, že americký prezident osobne varoval Teherán pred prichádzajúcim útokom, prostredníctvom Ománu. Iránske oficiálne orgány však takisto hovoria, že žiadnu takúto správu nedostali.


Zostrelenie dronu sa stalo takmer bodom zlomu, vedúcim k otvorenému konfliktu po zhoršujúcich sa vzťahoch medzi Iránom a USA. Trump v minulom roku jednostranne odstúpil od jadrovej dohody z roku 2015 aj napriek tomu, že Teherán ju poctivo plnil.