Časť odvodov zo stávok by mala podľa OĽaNO putovať na obnovu kultúrnych pamiatok
24 | 06 | 2019 I tasr

Časť povinných odvodov z kurzových stávok by podľa poslankyne parlamentu Natálie Milanovej OĽaNO mohla putovať na obnovu kultúrnych pamiatok. Presadiť to chce novelou zákona o ochrane pamiatkového fondu, ktorý na aktuálnu schôdzu Národnej rady SR predložili poslanci opozičného hnutia OĽaNO.


"Navrhujeme, aby sa časť odvodov z kurzových stávok, ktoré sa už teraz musia platiť do štátneho rozpočtu, účelovo viazala na záchranu národných kultúrnych pamiatok. Náš návrh zákona počíta s tým, že počas nasledujúcich troch rokov by sa postupne zvyšovala časť tohto odvodu," objasnila navrhované zmeny Milanová.

Poslankyňa upozornila, že jedna tretina zo 16.000 pamiatok na Slovensku je v narušenom alebo dezolátnom stave, pričom ostatné nie sú v ideálnej forme.

Obnova pamiatok je podľa nej dlhodobo podfinancovaná, a tým vznikol obrovský spoločenský dlh. Pripomenula, že Slovensko vyčleňuje na obnovu pamiatok 15 miliónov eur, čo sú tri eurá na obyvateľa.

V Česku je to pritom podľa nej deväť eur na obyvateľa a v Maďarsku putuje na záchranu kultúrneho dedičstva v prepočte 30 eur na obyvateľa.

Ruská armáda začala cvičenie zamerané na hrozby v strednej Ázii
Ruská armáda začala v pondelok rozsiahle cvičenie, ktoré má preveriť jej schopnosť čeliť hrozbám v oblasti strednej Ázie, informovala agentúra AP. Čítať ďalej
24 | 06 | 2019 | TASR


Cieľom návrhu zákona je podľa predkladateľov zlepšenie ochrany a najmä obnovy nehnuteľného kultúrneho dedičstva SR navýšením finančných prostriedkov do dotačného systému Ministerstva kultúry SR "Obnovme si svoj dom", a to prostredníctvom odvodov z kurzových stávok. "Návrh zákona má ambíciu získať z legálnych hazardných hier finančné prostriedky na obnovu národných kultúrnych pamiatok," dodali opoziční poslanci.

Návrh zákona počíta s tým, že počas nasledujúcich troch rokov by sa časť odvodu, ktorá sa odvádza do štátneho rozpočtu, mohla využiť na účely obnovy kultúrnych pamiatok. V roku 2020 by šlo o osem percent tohto odvodu, 16 percent tohto odvodu v roku 2021 a od roku 2022 by sa 24 percent tohto odvodu mohlo povinne využiť na obnovu a ochranu národných kultúrnych pamiatok.