VEDA: Projekt Nájdi v sebe vedca mapoval u žiakov ich záujem o vedu
23 | 06 | 2019 I TASR

Materiálových vedcov, chemikov, ale aj farmakológov či psychológov zo Slovenskej akadémie vied navštívili už stovky žiakov, aby sa o vede dozvedeli viac priamo v praxi. Členovia projektu Nájdi v sebe vedca v spolupráci s občianskym združením All4Science sa rozhodli zmapovať záujem o vedu na Základnej škole Pavla Marcelyho v Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.


"O potrebe rozvíjať záujem o vedu svedčia aj výsledky testovania PISA, ktoré poukazujú na klesajúcu vedeckú gramotnosť našich žiakov, ktorá sa nachádza pod priemerom EÚ. Testovanie vedeckej gramotnosti PISA nie je zamerané na overovanie definícií, ale skôr na schopnosť vedecky vysvetľovať fenomény, hodnotiť a navrhovať metódy bádania, či interpretovať a evidovať dáta," povedal Martin Nosko z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV s tým, že všetko sú to oblasti, v ktorých žiaci zlyhávajú napriek tomu, že majú porovnateľné množstvo poznatkov.

VEDA: Vedci z Univerzity Komenského skúmajú, ako predĺžiť zdravý vek seniorov
Priemerná dĺžka života Slovákov je takmer 74 rokov, avšak priemerná dĺžka "zdravého života" Slovákov je 54,5 roka u mužov a 57 rokov u žien. V rebríčku zdravia seniorov sa v rámci EÚ za nami umiestnili už len Litva, Maďarsko, Lotyšsko a Rumunsko.... Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR


Z dotazníka spokojnosti vyplýva, že žiaci druhého stupňa základnej školy vnímajú vedu pozitívne a viac ako 90 percent respondentov hodnotilo návštevu ústavov SAV za veľmi alebo skôr zaujímavú, pričom pre väčšinu opýtaných boli prezentované témy zrozumiteľné a návšteva splnila ich očakávania. Len pre 1,7 percenta opýtaných bola prezentácia ústavov SAV nezaujímavá. "Veľmi vyrovnané sú názory na výber budúceho povolania. Viac ako 40 percent detí by nechcelo vykonávať prácu vedca, naopak 29,3 percenta žiakov deklaruje, že by si vedeli predstaviť prácu vedca a nerozhodnutých je asi 29,3 percent opýtaných," povedala Vladimíra Čavojová z Centra spoločenských a psychologických vied SAV.

BUGÁR HRÁ ALL-IN: Keď sa Most nedostane do parlamentu, odstúpi. Berie to ako "povinnosť"
Predseda Mosta-Híd Béla Bugár pripustil, že keby sa Most-Híd nedostal v nasledujúcich parlamentných voľbách do parlamentu, tak odstúpi. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Čítať ďalej
23 | 06 | 2019 | TASR


Na záver mali žiaci napísať, čo im v škole chýba a ako by obohatili vyučovacie hodiny. Až 67 percent žiakov navrhuje vyučovanie hravou formou s prvkami experimentovania a zážitkového vzdelávania s komplexným myslením, päť percent žiakov by chcelo viac samostatnej práce na projektoch, desať percent by vymenilo učiteľa a pre 13 percent je systém, v ktorom sa učia, vyhovujúci.

Projekt Nájdi v sebe vedca tretí rok organizovali vedci zo šiestich ústavov SAV. Zapojilo sa do neho spolu približne 530 žiakov, pričom ide celkovo o asi 1050 návštev na pôde SAV. Hlavným cieľom projektu je priviesť žiakov druhého stupňa základných škôl k vede a nadchnúť ich pre ňu.

ZDRAVIE: Alkohol je u mladých často vstupnou bránou k iným drogám, upozorňuje odborník
Alkohol je u mladistvých často "štartérom" smerom k iným drogám. Vyvoláva tiež psychické a iné zdravotné problémy, upozornil psychoterapeut Josef Šedivý. Čítať ďalej
23 | 06 | 2019 | TASR