Prielom v darcovstve krvi. Vedci objavili ako previesť všetky typy krvných skupín na 0 pomocou črevných baktérií
23 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Prelomový výskum, ktorý by mohol zachrániť tisíce životov. Vedci našli spôsob, ako premeniť všetky typy krvi na univerzálny typ 0 Rh -, ktorý je univerzálnym darcom krvi pre všetkých príjemcov. Zmenu krvnej skupiny aj s Rh faktorom doshli vedci pomocou mikróbov nachádzajúcich sa v ľudskom čreve.


Výskumníci z University v Britskej Columbii prišli na to, ako previesť krvné typy A, B a AB na univerzálny typ 0, ktorý môžu všetci pacienti prijať pri transfúzii bez ohľadu na ich vlastnú krvnú skupinu.


Krvné typy sú diferencované druhmi cukru nachádzajúcimi sa na povrchu červených krviniek. Typ 0 nemá cukry. Vedci si uvedomili, že niektoré enzýmy môžu odstrániť cukry z krvných buniek A, B a AB a premeniť ich na typ 0, ale nezistili žiadny enzým, ktorý by bol bezpečný, účinný a ekonomický, až pokým nezačali uvažovať o enzýmoch v ľudskom čreve.


Ľudský tráviaci trakt má rovnaké cukry, ktoré sa nachádzajú na krvných bunkách, a bakteriálne enzýmy nachádzajúce sa vo výkaloch oddeľujú tieto cukry a tak napomáhajú tráveniu. Vedci boli schopní izolovať enzým a používať ho na odoberanie krvi z cukrov účinnejšie ako ktorýkoľvek iný enzým. Tento vzrušujúci objav urobili ešte minulý v auguste, ale až teraz zverejnili výsledky svojho výskumu v časopise Nature Microbiology.


Ďalším krokom je, aby tím otestoval konverziu enzýmu v klinickom prostredí a aby zistil, či existujú nejaké vedľajšie účinky procedúry. Ak sa žiadne nenájdu, budúcnosť darcovstva krvi sa zmení k lepšiemu.