METRO REAGUJE: Ponuka Křetínského a Tkáča je pre koncern "príliš nízka"
23 | 06 | 2019 I TASR

Nemecký obchodný koncern Metro uviedol, že ponuka holdingu EP Global Commerce (EPGC), ktorý patrí českému podnikateľovi Danielovi Křetínskému (53 %) a jeho slovenskému partnerovi Patrikovi Tkáčovi (47 %) podhodnocuje jeho hodnotu.


Vedenie koncernu vyzvalo akcionárov, aby sa zdržali akejkoľvek akcie až dovtedy, kým sa k ponuke oficiálne nevyjadrí. Manažment zdôraznil, že sa podrobne vyjadrí až vtedy, keď bude mať k dispozícii kompletnú ponukovú dokumentáciu.

Holding v piatok (21.6.) predložil ponuku, ktorá hodnotila Metro na 5,8 miliardy eur. Metro však uviedlo, že ponuka len o 3 % prevyšuje zatváraciu cenu jeho akcií. Podľa neho ponuka "podstatne podhodnocuje spoločnosť a neodzrkadľuje plán tvorby hodnoty", uvádza agentúra Reuters.

Poslanci koalície i opozície sú s Čaputovou zatiaľ spokojní. O Ústavnom súde majú rozhodnúť v utorok
Poslanci koalície i opozície sú zatiaľ s vystupovaním prezidentky SR Zuzany Čaputovej spokojní. Podľa poslanca Národnej rady SR Jána Podmanického (Smer-SD) nastala v Prezidentskom paláci kvalitatívna zmena. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii... Čítať ďalej
23 | 06 | 2019 | TASR


EPGC, ktorý v Metre vlastní takmer 11 %, v piatok oznámil, že za každú kmeňovú akciu ponúka 16 eur a za preferenčnú akciu 13,80 eura, čo je o 34,5 % viac v porovnaní s pôvodnou investíciou z augusta minulého roka.

Metro spustilo reštrukturalizáciu, v rámci ktorej sa sústredí na svoju kľúčovú oblasť činnosti (predaj cash-and-carry). Firma odpredala sieť Kaufhof, oddelila skupinu z oblasti spotrebnej elektroniky Ceconomy, chce sa zbaviť stratového reťazca Real aj podnikania v Číne. Metro je prítomné v 26 krajinách, kde má 771 predajní a zamestnáva 150.000 ľudí.

PODNIKATELIA POZOR: Nový zákon o ochrane whistleblowerov musíte aplikovať do konca septembra
Nový zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti (whistleblowing) priniesol podnikateľom niekoľko nových povinností. Okrem iného rozšíril okruh chránených osôb, zrušil možnosť odvolania sa voči rozhodnutiu a posilnil nezávislosť... Čítať ďalej
23 | 06 | 2019 | TASR