Aktivisti v Nemecku prenikli do uhoľnej bane. Najmenej dvaja policajti sú zranení
23 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Počas protestu proti ťažbe uhlia v porýnskom hnedouhoľnom revíre, utrpeli najmenej dvaja strážci poriadku zranenia potom, ako stovky aktivistov prerazili policajný kordón a vnikly do bane. Informovali o tom nemecké policajné odbory. Zatiaľ nie je jasné, aké vážne sú zranenia policajtov.


Tisíce ľudí sa cez víkend prišlo domáhať dôslednejšej ochrany ovzdušia k bani Garzweiler, patriacej energetickej skupine RWE. Klimatický ochranári požadujú, aby Nemecko zastavilo ťažbu uhlia rychlejšie, ako plánuje a prestalo používať túto surovinu na výrobu elektrickej energie. Protestujú taktiež proti búraniu dedín, ktoré majú ustúpiť ťažbe uhlia, ako aj výrubu cenného Hambašského lesa, který má v pláne spoločnosť RWE, aby mohla rozšíriť svoju ťažbu uhlia.


"Všetci sú proti uhliu, len Peter nie, ten vyrazí ešte metr," uvádzal na plagáte jeden z demonštrantov. Myslel tým ministra hospodárstva Petera Altmeiera.


Na proteste sa zúčastnilo približne 8000 aktivistov. Uviedla to jedna zo skupín organizujúcich protest. Dalších zhruba 800 ľudí už od piatku blokuje trať do bane Garzweiler, po ktorej sa vozí uhlie do elektrárne RWE v neďalekom Neurathu.