USA nemôžu Turecko vylúčiť z programu F-35. Takáto možnosť „nie je súčasťou dohody“
22 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Spojené štáty nemôžu vypovedať Turecko z programu stíhacích lietadiel F-35 bez súhlasu iných strán. Partnerská dohoda o tomto programe to totiž nedovoľuje, varoval turecký šéf obranného priemyslu.


Partnerská dohoda F-35, medzi deviatimi štátmi, vrátane USA a Turecka, neumožňuje jednej zo strán dohody vypovedať z projektu iného člena, povedal prezident obranného priemyslu Ismail Demir v piatok pre agentúru Reuters.


"Toto nie je súčasťou dohody. Nie je v nej nič, čo by mohol ktorýkoľvek partner urobiť jednostranne a povedať,"Vylučujem ťa," povedal Demir. „Projekt F-35 je partnerstvom. Dohoda neumožňuje jednostranné vypovedanie jedného z partnerov, alebo jednej zo zúčastnených krajín.“


Žiadna krajina nemôže povedať, že vás nechcú a potom vás z programu jednoducho odstráni.


Washington hrozil vylúčením Ankary z programu bojových stíhačiek ak neupustí od plánov na nákup ruských raketových obranných systémov S-400 vyrobených v Rusku. Americkí predstavitelia tvrdia, že tieto nie sú kompatibilné s obrannou infraštruktúrou NATO a „kompromitujú“ iné systémy, vrátane F-35.


Biely dom na začiatku tohto mesiaca povedal, že zvažuje uvaliť na Turecko sankcie, ak neodstúpi od nákupu S-400. Washington tiež zrušil výcvik pre tureckých pilotov, ktorí sa učia lietať s týmito stíhačkami na leteckých základniach v USA. Turecko je však dodávateľom niektorých častí stíhačky a Pentagon už vyhlásil, že začal oslovovať alternatívnych výrobcov. Ankara na hrozby nereagovala a odpovedala, že toto leto nakúpi S-400 a pohrozila odvetnými opatreniami proti akýmkoľvek sankciám USA.


Na výrobe F-35 pod vedením kontraktora americkej obrany Lockheed Martin, sa podieľa spoločne deväť krajín - USA, Turecko, Spojené kráľovstvo, Taliansko, Kanada, Holandsko, Dánsko, Nórsko a Austrália.


Piata generácia stíhačiek programu stealth, ktoré by mohli byť vyrobené až v celkovom objeme 1,5 bilióna dolárov, mal prekonať všetkých konkurentov. V skutočnosti však tento program trápi dlhý zoznam technických problémov, ktoré nejavia ani v blízkej dobe žiadne známky vyriešenia.