USA evakuujú irackú základňu pred „potenciálnymi bezpečnostnými hrozbami“
22 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Stovky vojakov a pracovníkov amerického obranného personálu sú evakuovaní z leteckej základne Balad v Iraku, kvôli „možným bezpečnostným hrozbám“, informovali viaceré médiá.


Takmer 400 zamestnancov spoločnosti Lockheed Martin a spoločnosti Sallyport Global, umiestnených na základni severne od Bagdadu, by mali opustiť krajinu v dvojfázovom procese kvôli pokračujúcemu napätiu s Iránom. Evakuácia nasleduje po tom, ako sa minulý mesiac stiahli stovky neaktívnych diplomatických pracovníkov z amerického veľvyslanectva v Bagdade, čo sa pripisovalo aj narastajúcemu napätiu s irackým susedom.


Americkí dodávatelia pracujúci v “Balad Air Base” zaisťujú bezpečnosť, školenia a ďalšie základné operácie, ako aj pomoc irackej armáde pri údržbe jej flotily F-16. Základňa bola predmetom vyšetrovania Úradu vlády USA a ministerstva spravodlivosti o údajnom nesprávnom riadení, úplatkárstve, verbálnom zneužívaní a rasizme zo strany niektorých dodávateľov.


Militanti údajne v sobotu odpálili tri rakety do leteckej základne Balad Air Base. Útoky nespôsobili žiadne vážne škody, okrem malých požiarov, ktoré podľa irackých vojenských zdrojov rýchlo uhasili a úrady nehlásili ani žiadne obete. Hlavným dôvodom evakuácie však bude pravdepodobne plánovaný útok USA na Irán. USA už dlhodobo hľadajú spôsob, akým by dosiahli absolútnu kontrolu v regióne. Evakuácia tak prichádza počas nárastu napätia medzi USA a Iránom, ktorý spôsobilo zostrelenie amerického dronu nad iránskym vzdušným priestorom v blízkosti Hormuzského prielivu.