Novinárka obvinila Trumpa zo znásilnenia v skúšobnej kabínke
22 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Americký prezident Donald Trump čelí ďalšiemu obvineniu zo sexuálneho útoku, ktorého sa údajne dopustil v 90. rokoch. Zo znásilnenia v obchodnom dome na Manhattane ho obvinila novinárka E. Jean Carrollová. Šéf Bieleho domu tvrdí, že sa s touto ženou nikdy nestretol. Informoval o tom v piatok večer britský denník The Guardian.


Obvinenie zo sexuálnych útokov vznieslo proti Trumpovi už viac ako desať žien. Posledná z nich je novinárka Carrollová, ktorá niekoľko rokov píše stĺpiky pre ženský časopis Elle a spolupracovala tiež s časopismi Esquire či Playboy.

V piatkovom článku časopisu New York Magazine Carrollová uviedla, že sa s Trumpom stretla koncom roka 1995 alebo začiatkom roka 1996 v luxusnom obchodnom dome Bergdorf Goodman v New Yorku. Novinárke bolo vtedy 52 rokov, Trumpovi 49 alebo 50 a bol ženatý s Marl Marplesovou.

Carrollová opísala, že ju Trump najprv požiadal o radu ohľadom nákupu darčeka pre priateľku. Vybral "čipkované priehľadné body šedofialovej farby" a chcel, aby som ho vyskúšala, vyhlásila Carrollová. V žartovnom tóne na Trumpa naliehala, aby si bielizeň skúsil sám. On sa s ňou zavrel v skúšobnej kabínke, kde bola Carrollová tri minúty obetí jeho sexuálnych útokov.

"Chytil ma za obe ruky, pritisol ma k stene a stiahol mi silonky. Potom si rozopol nohavice a spolovice či úplne do mňa vstúpil," vypovedala novinárka. Následne sa jej vraj podarilo útočníkovi vytrhnúť a z kabínky utiecť.

Americký prezident sa vyjadril a obvinenia v piatok kategoricky odmietol. Vyhlásil, že "s touto osobou sa nikdy v živote nestretol". Carrollová sa podľa neho "snaží predať svoju novú knihu, čo naznačuje jej motiváciu".

Šéf Bieleho domu tiež zdôraznil, že neexistujú žiadne fotografie, videonahrávky ani správy o incidente. "Rád by som poďakoval obchodnému domu Bergdorf Goodman za potvrdenie, že nemajú videozáznam žiadneho takého incidentu, pretože sa nikdy nestal," napísal.

Republikán Trump, ktorý tento týždeň začal svoju kampaň pred prezidentskými voľbami chystanými na rok 2020, takisto naznačil, že Carrollová či časopis New York Magazine môžu spolupracovať s Demokratickou stranou.

USA: Trump chce vymenovať na post ministra obrany Marka Espera
Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že má v úmysle vymenovať za budúceho ministra obrany Marka Espera, doterajšieho tajomníka armády USA. Informoval o tom Biely dom vo vyhlásení. Čítať ďalej
22 | 06 | 2019


https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/508433-novinarka-obvinila-trumpa-ze-znasilneni-ve-zkusebni-kabince.html?fbclid=IwAR1NYxkOHBpVqrpotxSS0fWBXflSgJGiPa9xiIjCOENw4JQdA03Mwa86dYk

New York Magazine napísal, že dve priateľky Carrollovej,  obe predné novinárky potvrdili, že im Carrollová o sexuálnom útoku krátko po jeho uskutočnení povedala. Jedna z kamarátok vraj opakovane Carrollovej zdôraznila, že bola znásilnená, a ponúkala jej, že s ňou pôjde na políciu. Carrollová sa k tomu ale nakoniec neodhodlala.

Dlho údajne nemala odvahu o napadnutí napísať, pretože videla, že ženy, ktoré obvinili Trumpa zo sexuálnych útokov, "boli terčom vyhrážok smrťou, a boli prepustené z práce či vláčenie bahnom".

Carrollová taktiež v článku uviedla mená 15 žien, ktoré verejne Trumpa zo sexuálneho obťažovania a útokov obvinili. Prezident vo všetkých prípadoch obvinení skutok poprel s tým, že tieto ženy klamú.