Irán chce mier! Amerika „destabilizuje región” a je za tým Izrael
22 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Irán považuje bezpečnosť v Perzskom zálive za životne dôležitú a nemá v úmysle zaútočiť na nikoho, uviedol tajomník Najvyššej rady národnej bezpečnosti Iránu Ali Šamchani a obvinil USA, že “zasieva” v regióne nepokoj.


Jeho krajina si podľa neho kladie za cieľ zmierniť napätie so všetkými svojimi susedmi, vrátane arabských a nearabských krajín, pretože majú spoločnú históriu a kultúru. Povedal, že je to základ na preskúmanie možností uzavrieť komplexnú zmluvu o neútočení, ktorá by mohla zahŕňať aj Irak.


„Existuje mnoho dôkazov o bratských vzťahoch medzi regionálnymi mocnosťami. To by mohlo vydláždiť cestu pre dohodu alebo zmluvu o neútočení,“ povedal najvyšší predstaviteľ rady.


Plnohodnotnému zmiereniu medzi Teheránom a Bagdadom však bránia USA, ktoré zámerne podnecujú všeobecné rozbroje medzi všetkými krajinami regiónu, z ktorých mnohí sú americkými spojencami, hosťujúcimi ich vojenské základne.


„Je samozrejmé,že vonkajšíe sily, ktoré majú vojenské základne v krajinách tohto regiónu, to nechcú. Tieto sily nedovolia týmto krajinám konať v súlade s ich vlastnou vôľou,“ povedal Šamchani.


Na rozdiel od rétoriky Washingtonu, ktorý vykresľuje Irán ako hrozbu, si jednoznačne vyžaduje rozsiahlu vojenskú prítomnosť USA na Blízkom východe. Šamchani tvrdí, že práve USA predstavujú najväčšiu hrozbu pre regionálnu stabilitu tým, že podnecujú napätie v Perzskom zálive. 


Odvolávajúc sa na „iránsku hrozbu“, USA nasadili od mája tohto roku v oblasti už svoje vojenské bojové skupiny strategických bombardérov B-52, stíhačiek, raketových batérií Patriot a ďalších 2500 vojakov.


„Ich prítomnosť v Perzskom zálive je hlavným zdrojom napätia v regióne. Je potrebné zmierniť toto napätie pre regionálne mocnosti, aby si mohli navzájom pomáhať a dôverovať, pričom nesmú dovoliť iným stranám zasahovať do ich vnútorných záležitostí,“ povedal Šamchani.


Úradník tvrdí, že islamská republika sa stala obeťou nehanebnej dezinformačnej kampane v záujme Tel Avivu.


„Všetko, čo sa o nás hovorí, sú neopodstatnené vyhlásenia a lži, šírené v záujme jedného štátu, nachádzajúceho sa v regióne. Hovorím o Izraeli, ktorý okupoval a naďalej okupuje islamské územia.“


Šamchani trvá na tom, že Irán, ktorý je už dlhodobo démonizovaný v izraelských a západných médiách, neohrozuje nikoho, ani v Perzskom zálive a ani u našich severných susedov.


Nemáme žiadny úmysel ani túžbu zmocniť sa území niekoho iného. Naším jediným cieľom je zabezpečiť blahobyt národov v regióne a podporovať spoluprácu medzi nimi


Keď hovoríme o rozporuplných vyjadreniach prichádzajúcich z USA, najmä od amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho vojnových štváčov, hovorí Šamchani, Teherán neberie tieto slová zo strany americkej administratívy za vierohodné a to aj vzhľadom na to, že náčelník amerického veliteľstva je v každom svojom ďalšom vyhlásení v rozpore sám so sebou.


"Neberieme vážne hrozby a protirečivé vyhlásenia Trumpa, ale nakoniec je potrebné nezabudnúť, že Iránska islamská republika nie je Irak ani Afganistan," uviedol úradník. „Sme veľký štát“, ktorý je schopný sa ubrániť proti akémukoľvek útočníkovi.