ALERGICI POZOR: Peľ silno alergizujúcich tráv bude v ovzduší ešte pár týždňov
22 | 06 | 2019 I tasr

Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dominoval počas tohto týždňa v ovzduší na celom území Slovenska, stúpli tiež denné koncentrácie peľu slabšie alergizujúcich pŕhľavovitých rastlín. Informovala o tom Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.


„Najsilnejší alergén tohto obdobia – peľ tráv z čeľade lipnicovitých zachytili v najvyšších koncentráciách monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Žiline, Bratislave a Nitre. Najvyššie denné koncentrácie peľu pŕhľavy zaznamenala predovšetkým monitorovacia stanica v Banskej Bystrici, dosť tohto typu peľu bolo aj v Bratislave, Nitre a Žiline,“ uviedla Lafférsová.

Dodala, že pokračujúca peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých nepoteší alergikov, ani ich ošetrujúcich lekárov. „Denné koncentrácie tohto peľu sa totiž udržia približne na úrovni minulého týždňa. Stúpajúcu tendenciu budú mať denné koncentrácie peľu pŕhľavy a tiež peľu burín – skorocelu, štiavu a mrlíkov,“ uzavrela Lafférsová.