Tragický komici, sloboda prejavu a mimozemšťania: Výber najlepších Putinových odpovedí z Q&A
21 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruský prezident Vladimir Putin odpovedal počas pravidelného kola OaO (Otázok a odpovedí) celkom na 81 otázok v bezprostrednom kontakte s novinármi a pýtajúcimi sa občanmi. Tu sú niektoré z najzaujímavejších otázok a odpovedí, ktoré zazneli.


MH17


Novinári vyzvali Vladimíra Putina, aby sa vyjadril k holandským vyšetrovateľom, obviňujúcim Rusko za smrť 298 ľudí na palube lietadla Malaian Airlines, ktoré bolo  zostrelené nad Ukrajinu v roku 2014:


Rusko sa nikdy nevyhýba zodpovednosti za svoje viny. To, čo však prezentovali vyšetrovatelia ako dôkaz ruskej viny, nás absolútne neuspokojuje. Verím, že to ani nikto ako dôkaz neberie.


Nový prezident Ukrajiny


Vladimír Zelenský, nový prezident v Kyjeve, býval televízny komik, ale jeho politika pokračovať vo vojne s obyvateľmi dvoch východných provincií už nie je sranda:


Je to talentovaný muž. Pamätám si jeho vystúpenia na 'KVN' show. Bolo to naozaj vtipné. Ale to, čo teraz vidíme, už nie je vôbec zábavné. Už to vôbec nie je komédia. Je to už tragédia.


Výdavky na obranu Ruska


Vojenské výdavky Moskvy sú len zlomkom výdavkov Washingtonu a Kremel ich redukuje v prospech sociálnych programov. Keď teda sily iných mocností narastajú, neznamená to, že ruská armáda je slabá:


Žiadna iná krajina nemá takú špičkovú technológiu, ako je tá naša. Hovorím predovšetkým o našich technológiách hypersonických rakiet.


Spomienky na teroristický útok na Dagestan


Putin bol veľmi emocionálny, keď si spomínal na Dagestan z augusta 1999, kedy teroristi zo susedného Čečenska na toto mesto zaútočili. Vo svojej odpovedi uviedol, že miestny starší obyvatelia žiadali zbrane a dokonca aj o delostrelecké bombardovanie, aby odrazili teroristických okupantov:


Tiež si spomínam, ako predstavitelia miestnych dedín prišli k našim vojakom a pýtali sa prečo ešte nezačali delostreleckú paľbu. Veliteľ im povedal: „Sú to predsa vaše domovy. Postaviťsi domov v horách trvá celé generácie . Ich odpoveď ma však šokovala: „To je nám jedno, páľte na nich!


Slobodný prejav v Rusku


V komentári k zákonu prijatému v marci, sa uvádza, že urážlivé vyjadrenia proti symbolom Ruska a jeho mocenským inštitúciám na internete, sa už nebudú považovať za priestupok:


Kritika moci musí byť slobodná. Nikto nemôže zneužívať túto legislatívu, aby obmedzil právo ľudí kritizovať úrady na akejkoľvek úrovni.


Zatknutie novinára Golunova


Na otázku o novinárovi Ivanovi Golunovi, ktorý bol zatknutý za podozrenie z obchodovania s drogami, ale rýchlo bol prepustený, keď sa ukázalo, že proti nemu neexistovali žiadne dôkazy.


Orgány činné v trestnom konaní by mali byť kontrolované, aby sa odstránili takéto prípady. Preto ľuďom vo väzení nie je dovolené „voliť“.


Veľké peniaze a „väzenie veľrýb“


Operácia na uvoľnenie 87 veľrýb Beluhy, 11 Kosatiek a päť mláďat mrožov z morskej stanice na Ďalekom východe, kde boli údajne držané na predaj do Číny, je drahé, ale darí sa pomaly dosiahnuť riešenie:


Riešenia sú ťažké vždy tam, kde sa jedná o veľké peniaze.


Putin ako mimozemšťan


Ku koncu kola OaO sa ruského prezidenta opýtali, či je mimozemšťan. Toto odpovedal:


Nie som mimozemšťan, a mám na to aj dôkaz. Sú nimi moji príbuzní, moja rodina, moje deti.