VÝROČIE TRIANONSKEJ ZMLUVY: Rezort diplomacie odkazuje, nech sa neotvárajú "staré rany"
21 | 06 | 2019 I TASR

Výročia v roku 2020 sú príležitosťou na reflexiu a akciu, ich obsahom by však nemalo byť "jatrenie starých rán" a "ustavičné pestovanie historických tráum", ktoré poškodzujú vzájomnú dôveru a dobré susedské vzťahy.


V reakcii na utorkové (18. 6.) uznesenie, ktorým maďarský parlament vyhlásil rok 2020 za Rok národnej spolupatričnosti, to uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Počas tohto roka si majú Maďari doma aj v zahraničí pripomenúť 100. výročie podpísania Trianonskej mierovej zmluvy.

Slovenský rezort diplomacie poukazuje napríklad na konštatovanie maďarského parlamentu, že dodnes pretrváva "neriešiteľnosť politických, ekonomických, právnych a duševných problémov, ktoré spôsobila mierová dohoda". Uznesenie maďarských zákonodarcov tiež podľa MZVaEZ navodzuje pocit ohrozenia, diskriminácie a zbavovania práv príslušníkov maďarskej národnostnej menšiny v okolitých krajinách, teda aj v SR. Na takéto vyhlásenia pritom rezort nevidí dôvod a pripomína, že všetci príslušníci národnostných menšín na Slovensku sú plnoprávnymi občanmi. "Čo však odmietame, je v uznesení zmienená podpora práva 'národnostných komunít' na sebaurčenie," dodáva.

HISTORICKÉ OKIENKO: Aj drotári zo Spiša šli na drotársku vandrovku do Argentíny
Množstvo ľudí si v súčasnosti drotárstvo spája s výrobou šperkov a iných ozdobných predmetov. Tradičné drotárstvo je však o niečom úplne inom, drotári v minulosti opravovali hlinené hrnce, smaltované nádoby a z plechu vyrábali... Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR


Rezort zdôrazňuje, že nespochybňuje právo žiadneho štátu na hodnotenie a pripomínanie si rôznych historických udalostí, ktoré môžu jednotlivé štáty vnímať odlišne. "Je však dôležité, aby tieto rozdiely negatívne neovplyvňovali dobrú vzájomnú spoluprácu dnes i v budúcnosti," myslí si. Ako podklad pre takúto spoluprácu MZVaEZ vníma zmluvu o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou, členstvo v EÚ a NATO, ako aj fungovanie Vyšehradskej štvorky.

Trianonskú mierovú zmluvu, ktorá vymedzila hranice Maďarska a Československa po rozpade Rakúska-Uhorska v závere prvej svetovej vojny, podpísali 4. júna 1920 v paláci Veľký Trianon pri Paríži predstavitelia Dohody (Británia, Spojené štáty, Francúzsko a Taliansko) a Maďarska. Hoci Maďarsko zmluvu podpísalo a ratifikovalo, s novým stavom sa nezmierilo. Poslanci maďarského parlamentu 31. mája 2010 rozhodli, že výročie podpisu zmluvy sa bude každoročne pripomínať pamätným dňom, ktorý bol stanovený na 4. júna ako Deň národnej spolupatričnosti.

AKO ZAREAGUJE? Amnesty International vyzvala Lajčáka, aby aj Slovensko prispelo k ochrane utečencov
Slovensko by malo v rámci vlastných politík aj na úrovni Európskej únie prispieť k vytvoreniu bezpečných legálnych ciest pre ľudí na úteku a migrujúcich. Ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka k tomu listom vyzvala organizácia Amnesty... Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR