FAA zakázala americkým aerolinkám lietať nad iránskymi vodami po zostrelení dronov
21 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americká letecká agentúra zakázala všetkým civilným lietadlám používať iránsky vzdušný priestor nad Hormuzským prielivom a Ománskym zálivom, pričom upozornila, že v čase, keď bol zostrelený americký dron sa v tejto oblasti nachádzali „početné“ civilné lety.


Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) tvrdí, že najbližšie civilné lietadlo letelo približne 80 km od amerického lietadla.



Agentúra uviedla, že je znepokojená pretrvávajúcim napätím a zvýšenou vojenskou aktivitou v oblasti s hustou civilnou leteckou dopravou. Zákaz sa týka najmä letov smerujúcich zo severnej Ameriky na východ Ázie.


Americký dopravca United Airlines zrušil všetky lety z medzinárodného letiska Newark v New Jersey na medzinárodné letisko Chhatrapati Shivaji Maharaj (BOM), ktoré je hlavným medzinárodným letiskom v Bombaji v Indii. Spoločnosť so sídlom v Chicagu vyhlásila „dôkladnú revíziu bezpečnosti našich letov do Indie, ktoré smerujú cez iránsky vzdušný priestor“. 


Zákaz prichádza potom, čo iránska letecká obrana zostrelila vo štvrtok ráno dron US Navy. I keď Irán trvá na tom, že dron sa pohyboval v utajenom “špionážnom” móde nad jeho teritoriálnymi vodami, USA tvrdia, že lietalo letelo výhradne nad medzinárodnými vodami. Incident však narúša už aj tak napätú situáciu v regióne, pričom Washington nevylučuje letecký útok proti Iránu v odplate za tento incident.