AKTUÁLNE: Trump na poslednú chíľu odvolal vojenský útok na Irán
21 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americký prezident Donald Trump mal na poslednú chvíľu zastaviť útok na Irán. Urobiť tak mal v momente, keď sa už americké lietadlá a vojnové lode chystali vypáliť strely na určené ciele. Tými mali byť iránske radary a raketové silá.


Počas včerajšieho dňa padlo rozhodnutie o spustení „obmedzených“ vojenských útokov na Irán. Až o 19. hodine východného amerického času (EST) však Trump stiahol svoj súhlas na už rozbehnuté operácie. Informovali o tom ako prvé The New York Times, nasledovali ABC News a agentúra AP, opierajúc sa o zdroje amerických predstaviteľov v interných diskusiách.


Vojenské lietadlá a plavidlá, ktoré boli v bojovej pohotovosti a zamerané na ciele, čakali na príkazy z Washingtonu.


Správy amerických médií naznačujú, že Trump bol odhodlaný “pokropiť” raketami Irán pri svojom stretnutí s národným bezpečnostným tímom a kongresovými lídrami, teda ešte pred navrhovaným útokom.


Predseda republikánov Adam Schiff, ktorý bol prítomný na stretnutí s Trumpom, povedal, že kongresmani ho vyzvali, aby sa vyhol ďalšej eskalácii a varovali ho pred „nepremyslenými dôsledkami“ rozdúchavania vojny. Zdá sa, že Trump, podľa Shiffa, vzal tento argument do úvahy.


"Prezident určite počúvol, čo sme mu povedali," povedal kongresman.


Trump už niekoľko týždňov vyvoláva strach z totálnej vojny medzi Washingtonom a Teheránom, ktorá na Blízkom východe zaznamenala obrovský nárast vojenskej sily proti Iránu. USA vzali na seba úlohu strážiť „dôveryhodnú hrozbu“ Teheránu a od mája vyslali útočné skupiny niekoľkých bombardérov B-52H, schopných niesť jadrové zbrane, stíhacie lietadlá a približne 2 500 ďalších vojakov.


Avšak potom, čo iránske sily včera zostrelili americký dron, obavy zo skutočnej vojny narástli. Trump sa vyjadril, že zvažuje útok na Irán v reakcii na zostrelenie dronu.


Postup ohlásenia malého precizného úderu na Irán, ktorý Trump očividne odmietol v poslednej chvíli, nie je v politike Bieleho domu ničím novým. Rovnaký scenár, ktorému predchádzala podobná rétorika Donalda Trumpa, bol predtým implementovaný Pentagonom naposledy v apríli 2018, keď koalícia vedená Spojenými štátmi americkými tvrdila, že v reakcii na chemický incident v Doume zacielila na Sýriu svoje vojská a je pripravená na útok.