AKTUALITA: Lajčák našiel cestu, ako sa vymotať zo slovenskej politiky. V hre je vysoký post v NATO
21 | 06 | 2019 I Roman Suchý


Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák má byť "vážnym kandidátom" na post zástupcu generálneho tajomníka NATO. S informáciou prišiel v piatok Denník N, ktorý sa odvoláva na "viaceré na sebe nezávislé zdroje zo slovenskej a zahraničnej diplomacie, ministerstva obrany aj Severoatlantickej aliancie".







Lajčák má za sebou naozaj pestrú diplomatickú minulosť, ktorú sa rozhodol nepošpiniť tým, že by kandidoval vo farbách Smeru na prezidenta Slovenskej Republiky. Teraz sa ukáže, akú rolu to môže zohrať v jeho ďalšej kariére. Denník N tvrdí, že sa "usiluje o vysokú pozíciu v Severoatlantickej aliancii", špecificky o post zástupcu generálneho tajomníka NATO.

Potvrdiť mu to mali "viaceré na sebe nezávislé zdroje zo slovenskej a zahraničnej diplomacie, ministerstva obrany aj Severoatlantickej aliancie". V súvislosti spomínajú fakt, že sa v najbližších mesiacoch má rozhodovať o tom, kto nahradí Rose Gottemoellerovú, ktorá tento post aktuálne zastáva.

AKO ZAREAGUJE? Amnesty International vyzvala Lajčáka, aby aj Slovensko prispelo k ochrane utečencov
Slovensko by malo v rámci vlastných politík aj na úrovni Európskej únie prispieť k vytvoreniu bezpečných legálnych ciest pre ľudí na úteku a migrujúcich. Ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka k tomu listom vyzvala organizácia Amnesty... Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR


Denník N tiež napísal, že o tento post majú záujem aj iné krajiny, ako príklad uviedli Estónsko.

O reakciu požiadali Lajčákovho hovorcu. Ministerstvo odpovedalo, že nevidia "dôvod, aby sme akýmkoľvek spôsobom komentovali tieto informácie". Lajčák sa má aktuálne sústrediť na svoju pozíciu predsedu OBSE a tiež na prácu ako šéf slovenskej diplomacie.

Po tom, ako Denník N zverejnil túto informáciu, poskytol reakciu aj samotný minister. "„Zachytil som informáciu. Moje meno rezonovalo už aj v súvislosti s voľbou generálneho tajomníka Rady Európy, objavuje sa v súvislosti s obsadzovaním postov v EÚ. Mám nejaký rešpekt a reputáciu v medzinárodnom spoločenstve, čo je dobrá správa aj pre SR. V minulosti som pracoval v medzinárodných štruktúrach a nevylučujem, že aj v budúcnosti v nich pracovať budem, ale momentálne sa plne sústreďujem na výkon funkcie ministra a úradujúceho predsedu OBSE,“ uviedol pre Denník N.

Opozícia obviňuje Smer z kupovania voličov, ten sa skrýva za "sociálne opatrenia"
Poskytnutie príspevku vo výške 100 eur na nákup školských potrieb nie je podľa koaličných poslancov súčasťou predvolebnej kampane. Viacerí z nich tvrdia, že rodinám sa snažia pomáhať dlhodobo. Opozícia však pri viacerých sociálnych opatreniach vidí... Čítať ďalej
21 | 06 | 2019 | TASR