USA by mali prestať posielať vojakov do Perzského zálivu „skôr, než bude príliš neskoro“ varuje Moskva
20 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Nasadením amerických vojsk do Perzského zálivu, riskuje USA zapálenie suda s pušným prachom v rizikovom regióne, kde sa napätie každým dňom zvyšuje. Ruské ministerstvo zahraničných vecí varuje Washington, aby zastavil tieto aktivity „skôr, ako bude príliš neskoro“.


Rusko dúfa, že americké aktivity na Blízkom východe „sa nestanú iskrou, ktorá vyvolá požiar,“povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí, Sergej Ryabkov. V opačnom prípade sa situácia vymkne zpod kontroly, varoval.


“Destabilizácia je obrovsky nebezpečná vec, najmä v tomto regióne. Každý, kto robí takéto akcie príliš ľahkovážne, by sa mal zastaviť a použiť zdravý rozum skôr, ako bude príliš neskoro.”


Varovanie prichádza v čase, keď USA posilňujú svoje aktíva v Perzskom zálive. Len minulý mesiac, Pentagon nasadil batériu rakiet Patriot a bombardérov schopných niesť jadrové zbrane a útočnú skupinu lietadlových lodí. Washington ospravedlňoval svoju zvýšenú aktivitu, údajnou rastúcou hrozbou zo strany Teheránu. Ten zas obvinil USA z narušovania vlastnej bezpečnosti.