Ruský tvorca videohier dostal rok väzenia za nákup manuálov F-16 cez eBay
20 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Súd v Utahu odsúdil Olega Tiščenka na rok a deň vo väzení za nákup stíhacích manuálov F-16 a F-35. Tie boli podľa Tiščenka potrebné pre navrhovanie letového simulátora na ktorom sa podieľal.


Podľa rozsudkov súdu, bude napriek všetkému 42-ročný Tiščenko 19. júna deportovaný do Ruska.


Tiščenko, ktorý pracuje pre popredného dizajnéra bojového leteckého simulátora Eagle Dynamics, zrejme zašiel pri svojom hľadaní reality až príliš ďaleko. Americké stíhacie manuály totiž nakúpil z online aukcie v roku 2011. Potom ich nechal dopraviť do Moskvy americkým turistomm ktorého o to požiadal pri stretnutí v online fóre tvorcov hier.




Stíhačka amerického letectva F-16 sa približuje k leteckému tankovaciemu lietadlu KC-135, aby doplnila palivo

Tiščenko vysvetľoval, že bol ubezpečený, že príručky sú zastarané a neobsahovali žiadne varovanie o tom, že podliehajú nejakým bezpečnostným kritériám a ani neboli nikde klasifikované tak, ako tvrdili prokurátori. Tí obvinili mladého Rusa, že porušil zákony o vývoze zbraní, pod ktoré spadajú aj manuály bojových systémov, ktoré vyžadujú vývozné licencie na prepravu do zámoria. Záležitosti sa ešte zhoršili tým, že Tiščenko pokračoval v kopírovaní príručiek a predával ich ľuďom v Rusku.


Tvorca hry bol prvýkrát vydaný do USA po zatknutí v Gruzínsku, ešte v marci na základe obvinení zo sprisahania proti Spojeným štátom. Hoci bol už predtým obvinený, úrady ho nemohli najprv zatknúť, pretože Rusko nemá s USA dohodu o vydávaní.