Koľko stojí demokracia? Maduro tvrdí, že ho chceli zabiť za 20 mil. USD
20 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Venezuelský prezident Nicolas Maduro povedal, že zahraniční podporovatelia financovali neúspešný pokus o atentán na jeho osbu ešte minulý rok v lete a to vo výške 20 miliónov dolárov. Podľa jeho slov bola táto suma ponúknutá stúpencom opozície v susednej Kolumbii.


"Plán na moje zabitie, ktorý mal prebehnúť minulý rok v auguste, stojí niekoľko miliónov. Hovorili mi o 20 miliónoch dolárov," povedal prezident Maduro na podujatí vysielanom v štátnych médiách.


Prezident poďakoval vojenským a spravodajským službám za odvrátenie útoku a pochválil ich za statočnosť a dodal, že „zachránili mier republiky“.




Prezident Maduro na propagačnom podujatí prezidentskej cti v Caracase, Venezuela, 18. júna 2019. © Reuters / Handout

Takýto plán si vyžaduje zahraničné financovanie v dolároch povedal, a obvinil Julia Borgesu, známu postavu opozície, ako hlavného autora tohto sprisahania.


Začiatkom tohto roka prezident Maduro navrhol v rozhovore pre ruskú pobočku RIA Novosti, že americký prezident Donald Trump osobne vydal rozkaz, aby ho zabili, ale neposkytol žiadne dôkazy na podporu tohto tvrdenia.


Drony, naložené výbušninami 4. augusta 2018 odpálili nálože počas vojenskej prehliadky v Caracase. Incident bol považovaný za pokus o atentát a niekoľko opozičných predstaviteľov bolo v reakcii na to zatknutých.