Izrael ukazuje svoje svaly v najväčšom vojenskom cvičení za posledné roky
20 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Izrael spustil najväčšie vojenské cvičenie za posledné roky, ktoré simulujú vojnu s nemenovaným, ale za to ”náročným a citlivým" nepriateľom. Manévre, plné modernej vojenskej techniky, sa Izrael rozhodol uskutočniť uprostred zvýšeného napätia medzi USA a Iránom. Ten už Izrael dlhodobo z ústrania podporuje.


Masívne štvordňové cvičenie zahŕňa tisíce vojakov pozemnej pechoty, námorníctva a vzdušných síl, ako aj  veľký kontingent dronov a systémov protiraketovej obrany, navrhnuté s ohľadom na „iránsku hrozbu“. Izraelské stíhačky F-35A stealth, dodali cvičeniam "letalitu a multi-role schopnosti “, ktoré iným manévrom predtým chýbali. Izraelská flotila stíhačiek F-35A má vonkajšie krídla optimalizované tak, aby minimalizovali ich radarové profily.




F-35A Izraelskej IDF

Údajný protivník nebol nijak konkretizovaný, hoci správa izraelskej armády ho opísala ako „citlivého nepriateľa s technológiami a schopnosťami, presahujúce súčasnú arénu“. IDF však odmietla spájať manévre so súčasným napätím medzi USA a Iránom. IDF trvá na tom, že cvičenia boli naplánované dlho dopredu a sú zamerané na hrozby prichádzajúce zo severu (t.j. Hizballáh - pozn. red.).


IDF precvičila útočné a obranné techniky, ktoré simulovali bojový konflikt s Hizballáhom v Gaze a Sýrii. Uskutočnili tiež simulácie ťažkého raketového a leteckého bombardovania Izraela, ako aj scenáre, v ktorých bol nepriateľ vybavený ruskými raketovými obrannými systémami S-300 a S-400. Cvičenia, ktoré „zahŕňali plnú spoluprácu medzi letectvom a pozemnými silami“, sa v správe IDF nazývali „unikátnymi“. Tá chválila armádu, že „dosiahla najvyššiu úroveň spolupráce v poslednom desaťročí“.




Izraelské pozemné jednotky

"Nie sme radi, že pôjdeme do vojny," povedal v utorok prezident Izraela Reuven Rivlin, "ale armáda je plne pripravená reagovať na akúkoľvek hrozbu a akýkoľvek scenár." Osobitne vyzval Hizballáh, aby sa Libanon nepodriadil programom Iránu“, alebo aby nevyužíval Libanon “ako odrazový mostík pre útoky na Izrael”.




Benjamin Netanjahu počas manévrov

Mnohí Izraelci nie sú „nadšení“ zo svojej vlastnej armády, ktorá je pripravená ísť do vojny. Benjamin Netanjahu vo februári napísal o „záujme Izraela viesť vojnu s Iránom“ spoločne s inými arabskými krajinami, čo urýchlene opravili až anglickým prekladom tweetu, ktorý ho nahradil slovami „bojom proti Iránu“, hoci jeho pôvodný text v hebrejčine zostal nezmenený. Netanjahu patrí medzi najhlasnejších roztlieskávačov, podporujúcich židovskú politiku Trumpovej administratívy voči Iránu. Prednedávnom si neodpusti podrypovačnú poznámku na adresu svojich susedov: "Počúvam, že naši susedia zo severu, z juhu a východu sa vyhrážajú našim zničením,” povedal. "Hovorím teda všetkým našim nepriateľom: IDF má veľmi veľkú deštruktívnu moc. Neskúšajte nás!”