FICO AKO DEDO MRÁZ: Tento rok nadelí dôchodcom dvojnásobný vianočný príspevok
20 | 06 | 2019 I TASR

Vianočný príspevok pre dôchodcov je jedným z vlajkových opatrení strany Smer-SD. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico v parlamente s tým, že postupne by sa mal zmeniť na 13. dôchodok. Strana plánuje s návrhom prísť čím skôr. Mohol by byť už v budúcom roku.


"Naplnili sme to, čo sme sľúbili. Zavádza sa dvojnásobne vyšší vianočný príspevok, vyplatený bude v decembri tohto roka," skonštatoval vo štvrtok Fico po tom, ako parlament schválil zvýšenie vianočného príspevku.

BIEDA: Chudobou alebo sociálnym vylúčením je ohrozených až 863.000 obyvateľov
Chudobou alebo sociálnym vylúčením je ohrozených 863.000 obyvateľov Slovenska, čo je v prepočte 16,1 % obyvateľov. Vyplýva to z výsledkov pravidelného zisťovania Štatistického úradu SR o príjmoch a životných podmienkach (EU SILC). Štyria z... Čítať ďalej
20 | 06 | 2019 | TASR


Zároveň upozornil na to, že za návrh zahlasovali aj opoziční poslanci. "To ukazuje, že návrh na vianočné príspevky sa uchytil. Je to tiež jedna z vlajkových lodí Smeru-SD," podotkol Fico.

Najvyššia hodnota vianočného príspevku bude 200 eur. "Dostane ho 128.000 dôchodcov. To je už pomerne veľká skupina. Oceňujem, že ministerstvo práce pristúpilo aj k rozšíreniu okruhu poberateľov vianočného príspevku. Celkovo sa počet zvyšuje o 75.000 dôchodcov," vyčíslil Fico.

Smer-SD avizoval, že postupne by sa mal vianočný príspevok zmeniť na 13. dôchodok. "Ekonomika a dobré hospodárske výsledky umožnia Smeru-SD, aby sme v čo najkratšom čase mohli prísť s návrhom 13. dôchodku," doplnil Fico.

ČÍSLA NEPUSTIA: Miera evidovanej nezamestnanosti v máji klesla na 4,88%
Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v máji tohto roka úroveň 4,88 %. V porovnaní s aprílom, keď predstavovala 4,90 %, poklesla o 0,02 percentuálneho bodu, medziročne sa znížila o 0,49 p. b. Vyplýva to z najnovšie zverejnených... Čítať ďalej
20 | 06 | 2019 | TASR


Minister práce Ján Richter v súvislosti s 13. dôchodkom a jeho financovaním uviedol, že na stole ešte nie je definitívna podoba rozpočtu. Podporuje však aj jeho postupné zavedenie. "Podporoval by som ho aj za predpokladu, že by nebol hneď 100 %, že by sa začalo od 50 % a postupne, ako rozpočet a vývoj ekonomiky dovolia, tak by sa mohol 13. dôchodok zvyšovať, až by dosiahol 100 % hranicu. Vlastne ide o mesačný dôchodok, ktorý dôchodca potom poberá," vysvetlil Richter.