Zuzanu Čaputovú v Česku privíta prezident Zeman. Problémom môže byť protokol, no jej program vás prekvapí
19 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Zuzana Čaputová vycestuje do Česka. Avizovala to ešte v deň jej volebného víťazstva, že jej cesta poputuje práve tam. V Prahe ju zajtra privíta český prezident Miloš Zeman. Vraj má pre ňu prichystaný darček, no zatiaľ nechce prezradiť viac.


Napriek tomu, že Čaputová hovorí o zmenách, rozhodla sa niektoré tradície dodržiavať. Napríklad, že jej prvá oficiálna cesta vedie do Česka, podobne ako prvá zahraničná návšteva českého prezidenta smeruje do Bratislavy. Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček prezradil aj niektoré detaily. "Zhruba o pol jedenástej bude návšteva zahájená privítaním na 1. nádvorí s vojenskými poctami," povedal pre Blesk.

Nasledovať budú rokovania o delegácií, spoločná tlačová konferencia a slávnostný obed, kde sa budú podávať české jedlá.

Čaputovú ale čaká menší problém ohľadom protokolu. Svojho priateľa Petra Konečného necháva doma, ich vzťah je podľa medializovaných informácii momentálne komplikovaný.

Sú dve možnosti, ktoré môžu nastať - ak príde slovenská prezidentka bez partnera, bude stáť pred manželmi Zemanovými najpravdepodobnejšie sama. Ak sa Zeman rozhodne, že tam bude tiež sám, v tej situácii nevznikne nerovnosť. Pri iných záležitostiach, ako napríklad spoločný obed prezidentov, bude prítomná aj Zemanová.

Zeman má pre Čaputovú pripravený darček, viac však nechcel prezradiť. Väčšinou sa dáva dar, ktorý má reprezentovať štát.

ŠKANDÁL: Europoslanec Číž chcel v parlamentnej jedálni kuracie stehno, ktoré sa vypredalo. Nasledoval krik a hrozenie vyhadzovom
Poslanec Národnej rady Oto Žarnay napísal blog o tom, ako bývalý poslanec Miroslav Číž, toho času poslanec Európskeho parlamentu, spravil hanbu v parlamentnej jedálni. Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | Alexander Adamecký


Zopár nápadov na dar by sa ale dalo predpokladať. Zeman raz priviezol brošňu s granátmi anglickej kráľovnej Alžbete II. Brošňu podaroval aj chorvátskej hlave štátu Kolind Kitarovičovej. Tá síce nebola s granátu, zato mala tvar lipy, českého národného stromu. Kto vie, čo nakoniec naša nová prezidentka dostane, nechajme sa prekvapiť.

Mimo oficiálneho programu by mala navštíviť aj koncert na pražskej Kampe, ktorý jej bol špeciálne venovaný. Názov nesie "Zuzana nie je sama doma". Organizátori podujatia na sociálnych sieťach potvrdili účasť Zuzany Čaputovej.