Venezuelská prokuratúra začne vyšetrovanie opozície v súvislosti so spreneverou
19 | 06 | 2019 I Peter Králik/TASR
Venezuelský generálny prokurátor Tarek William Saab v utorok povedal, že prokuratúra začne vyšetrovať údajné obvinenia, na základe ktorých dvaja vyslanci lídra opozície Juana Guaidóa odcudzili finančné prostriedky vyčlenené na pomoc vojakom, ktorí prebehli do Kolumbie. Informovala o tom agentúra DPA.

Dvojica podľa webovej stránky PanAm Post spreneverila finančné prostriedky určené na pokrytie ubytovania vojakov v hoteli v kolumbijskom pohraničnom meste Cucuta. Peniaze použili na život v luxuse.

Spojené štáty podľa DPA Guaidóovi umožnili prístup k časti finančných prostriedkov venezuelskej vlády v amerických bankách. USA podporujú Guaidóa v úsilí zosadiť prezidenta Venezuely Nicolása Madura.

Obvinenia z korupcie podľa Saaba dokazujú, že "zákonodarca Guaidó využíva finančné prostriedky republiky odcudzené zahraničnými mocnosťami z účtov patriacich Venezuele a s týmito prostriedkami sa zaobchádza netransparentne".

Guaidó oznámil, že dvaja vyslanci boli prepustení a začalo sa vyšetrovanie v súvislosti s obvineniami z korupcie.

Viac ako 1000 venezuelských vojakov prekročilo hranice s Kolumbiou od februára, keď armáda zabránila venezuelskej opozícii priniesť do krajiny humanitárnu pomoc.

Spojené štáty ako prvé uznali Guaidóa za legitímneho dočasného prezidenta Venezuely. Následne tak urobilo približne 50 krajín sveta.

Guaidó sa podľa DPA snaží presvedčiť armádu, aby sa obrátila proti Madurovi.