Španielsko tvrdí, že Británia musí opustiť Gibraltár. Dôvodom je tlak NATO
19 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Madrid vzniesol nové sťažnosti týkajúce sa britskej vojenskej prítomnosti na Gibraltári a naďalej odoláva tlaku NATO, aby zabránili ruskému námorníctvu tankovať v neďalekom prístave Ceuta.


Španielsky veľvyslanec pri OSN, Agustín Santos Maraver, vyzval Veľkú Britániu, aby stiahla svoje vojenské jednotky z Gibraltáru, počas ponižujúceho vystúpenia vo Výbore OSN pre dekolonizáciu.


Santos zopakoval, že Španielsko už dávno požiadalo o návrat „nelegálne obsadeného“ Gibraltáru, pričom dodal, že britská vojenská prítomnosť v tejto lokalite „je nožom v srdci“ celej diskusie o dekolonizácii.


Medzitým, hliadkovacia loď ruského námorníctva, Vasilij Bykov zakotvila v prístave Ceuta, ktorý sa nachádza v španielskej enkláve v severnej Afrike, aby doplnila palivo. Toto tankovanie naznačuje, že španielske úrady nemajú s ruskou armádou žiaden problém, pričom Britániu stále považujú za svojho koloniálneho nepriateľa.




Ceuta
© MarineTraffic

Španielsko opakovane čelí nátlaku zo strany spojencov NATO, aby prestali poskytovať ruským vojenským lodiam služby pre natankovanie v Ceute. Vláda konzervatívneho premiéra Mariana Rajoya, v roku 2016 tieto služby naozaj zastavila, ale po volebnom víťazstve socialistického premiéra Pedra Sancheza v roku 2018 ich opäť obnovila.


Británia kontroluje Gibraltár od roku 1704, ako dobyté územie vo vojne o španielske dedičstvo. Španielsko sa opakovane snažilo získať tento polostrov späť a pričleniť ho k Španielsku. Od roku 1982 prestala byť medzi krajinami táto otázka kľúčová, keďže po vstupe Spojeného kráľovstva a Španielska do spoločnej Európskej únie sa postupne stala táto hranica viec menej symbolickou. Otázka sa však opäť vynára v súvislosti „Brexitom“ .