Rusko varuje pred "digitálnym terorizmom". Čo si pod tým máme predstaviť?
19 | 06 | 2019 I TASR

Teroristi používajú na výrobu zbraní najmodernejšie technológie vrátane 3D tlačiarní. Pomocou nich sú schopní vyrobiť zbrane, ktoré nie je možné zachytiť detektormi kovov. Podľa agentúry Interfax na to upozornil námestník tajomníka ruskej Rady bezpečnosti Jurij Kokov.


Počas medzinárodnej konferencie predstaviteľov bezpečnostných služieb, ktorá sa koná v ruskom meste Ufa, Kokov upozornil, že "teroristi používajú 3D tlačiarne a pomocou nich vyrábajú nielen chladné, ale aj strelné zbrane z polymérov". "Zbrane z takéhoto materiálu nie je možné odhaliť detektorom kovov," pripomenul.

Kokov sa vo svojom príspevku na konferencii zmienil aj o "digitálnom terorizme". Upozornil, že "internet sa stal aktívnejším na organizovanie masových nepokojov a pogromov". Podľa jeho odhadov existuje asi 30.000 extrémistických a teroristických stránok.

Ruské úrady nemôžu zakazovať demonštrácie z dôvodu bezpečnosti. Sú povinné ju tiež zabezpečiť
Ruský Ústavný súd rozhodol, že miestne orgány nesmú zakázať verejné podujatia z dôvodu nedostatku bezpečnostných opatrení. Súd vo svojom rozhodnutí uviedol, že zaistiť bezpečnosť nasadením polície, zdravotníkov a hasičov podľa potreby, je úlohou... Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


"Toto všetko nás vedie k záveru, že sa blíži éra technologického a digitálneho terorizmu, ktorý v rozsahu dôsledkov môže byť čoskoro porovnateľný so zbraňami hromadného ničenia," varoval Kokov.

Dodal tiež, že nedávno teroristi začali používať na sabotážne akcie plavcov a potápačov, ktorí sú schopní nastražiť míny v pobrežných oblastiach, ako aj na tankery a podmorské plynovody.