Ruské úrady nemôžu zakazovať demonštrácie z dôvodu bezpečnosti. Sú povinné ju tiež zabezpečiť
19 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruský Ústavný súd rozhodol, že miestne orgány nesmú zakázať verejné podujatia z dôvodu nedostatku bezpečnostných opatrení. Súd vo svojom rozhodnutí uviedol, že zaistiť bezpečnosť nasadením polície, zdravotníkov a hasičov podľa potreby, je úlohou miestnej samosprávy.


Ruský zákon upravujúci verejné zhromažďovanie sa dostal pod paľbu kritiky opozičných aktivistov, ktorí hovoria, že je príliš reštriktívny a dáva orgánom miestnej správy neprimeraný priestor na zákazy protestov, ktoré si neprajú uskutočniť. V utorok rozhodnutie súdu uzavrelo tento rozpor, ktorý býval často používaný za účelom odmietnutia povolenia na zhromaždenia a demonštrácie.


Rusko varuje pred "digitálnym terorizmom". Čo si pod tým máme predstaviť?
Teroristi používajú na výrobu zbraní najmodernejšie technológie vrátane 3D tlačiarní. Pomocou nich sú schopní vyrobiť zbrane, ktoré nie je možné zachytiť detektormi kovov. Podľa agentúry Interfax na to upozornil námestník tajomníka ruskej Rady... Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | TASR

Súd preskúmal sťažnosť jedného z verejných činiteľov V Irkutsku, ktorého žiadosti o dve verejné zhromaždenia v roku 2018 mestská rada zamietla bez zváženia. Mesto vtedy uviedlo, že organizátor nedokázal vysvetliť, ako chce zaručiť bezpečnosť účastníkov. Formuláre uvádzali iba telefónne čísla mestských služieb, ktoré by sa mali volať v prípade núdze.


Súdne rozhodnutie uviedlo, že mesto konalo nezákonne, keď žiadosti jednoducho zamietlo. Je pravdou, že organizátori verejných podujatí majú stále zodpovednosť za bezpečnosť účastníkov, ale tá je stále vo veľkej miere na pleciach verejných orgánov, ktoré sú povinné zaistiť verejnú bezpečnosť a koordinovať sa podľa potreby s organizátormi.


„Aj keď sa príslušný výkonný orgán domnieva, že navrhované formy a metódy na zabezpečenie bezpečnosti nie sú v súlade s požiadavkami predmetného zákona, v žiadnom prípade ho to nezbavuje povinnosti posúdiť predloženú žiadosť,“ uviedol súd.


Ruské letectvo dostalo prvý pár najnovších stíhačiek MiG-35 (VIDEO)
Ruská armáda dostala svoj prvý pár najnovších stíhačiek MiG-35. Správu priniesla ruská spravodajská agentúra TASS. Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Ústavný súd taktiež vydal metodické pokyny všetkým ruským súdom, ako správne prerokovať sťažnosti ľudí, ktorých žiadosti o zhromaždenia boli zamietnuté.


Ústavný sudca Sergej Kňazev povedal, že rozhodnutie, ktoré spoločne s kolegami prijali, je signálom pre všetky úrady a výkonné orgány, aby diskutovali s organizátormi demonštrácií, či verejných zhromaždení, o tom, ako ich najlepšie viesť, a „nesnažiť sa hľadať zámienky a dôvody, ako tomu zabrániť“, dodal.