Medailisti budú dostávať príspevok za zásluhy. Prilepší si tak aj "žiletka" Golonka
19 | 06 | 2019 I TASR

Športovci, ktorí z významných medzinárodných športových podujatí priniesli medailu a prispeli k budovaniu dobrého mena Slovenska v zahraničí, by mali dostávať príspevok za zásluhy v športovej oblasti. Odmenu by im mal zaručiť zákon o príspevku za zásluhy v športovej oblasti z dielne Mosta-Híd. V stredu to odobrila vláda na svojom rokovaní. 


Nárok by mal podľa návrhu vzniknúť fyzickým osobám so slovenským občianstvom, spĺňať by mali však aj ďalšie podmienky. Zákon by sa mal týkať športových reprezentantov Československej republiky, Československej socialistickej republiky, Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky alebo Slovenskej republiky, ktorí sa v období od 28. októbra 1918 zúčastnili na medzinárodných športových podujatiach, ktoré zadefinuje zákon.

Pellegrini nás nenechá "vycicať". Chce pomôcť obciam, ktoré trápi šialený výskyt komárov
Predseda vlády SR Peter Pellegrini je pripravený pomôcť obciam na Záhorí postihnutých kalamitným výskytom komárov. Premiér o tom uistil po stredajšom rokovaní vlády. Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | TASR


Podmienkou na príspevok má byť okrem slovenského občianstva a zisku zlatej, striebornej alebo bronzovej medaily aj vek aspoň 35 rokov. "Predpokladá sa, že pri podmienke dosiahnutia 35 rokov veku sa nárok na príspevok bude týkať približne 80 – 90 osôb," uvádzajú poslanci Mosta-Híd. Opatrenie by podľa nich malo stáť necelých 1,4 milióna eur ročne.

Zlatý medailista by mal dostať jedennásobok priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci rok, teda v súčasnosti 1002 eur. Strieborný medailista 0,75-násobok, čo by predstavovalo 750 eur, a bronzový medailista 0,6-násobok, teda 600 eur.

Ako uviedla pre TASR po rokovaní vlády ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová, návrh zákona schválila vláda s pripomienkou. "Keďže už máme jeden podobný zákon, na základe ktorého aj teraz dostávajú medailisti príspevok, ale až k dôchodku, tak bolo potrebné vyriešiť súbeh týchto dvoch zákonov, jednak čo sa týka okruhu osôb, ale aj toho, aby tam nebola duplicita," vysvetlila Lubyová.

FICO VARUJE: Kvôli voľbe Ústavných sudcov hrozia diskriminačné žaloby
V súvislosti s plánovanou štvrtkovou voľbou kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR hrozia obrovské ústavnoprávne riziká. V stredu to vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico. Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | TASR


Podľa nej by sa predkladatelia mali s týmto vyrovnať. Ako doplnila, "riešenie by už malo byť na ceste. Mali by sa rozčleniť tieto kategórie športovcov. Jedna kategória by mala mať nárok na príspevok podľa nového zákona, druhá kategória, ktorej sa to týkalo aj pôvodne a v novom zákone nie sú, zostane v režime podľa starého zákona," uzavrela Lubyová.