Kde sa stala chyba? Máme najhoršie podmienky na prilákanie malých a stredných firiem vo V4
19 | 06 | 2019 I TASR

Slovensko má najhoršie podmienky na prilákanie malých a stredných podnikov zo zahraničia spomedzi krajín V4. Najmä v oblasti podnikateľského prostredia zaostáva za svojimi susedmi. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal Milan Kurota z agentúry SlovakiaInvest. 


„Bariéry sú v podnikateľskom prostredí a v procese príchodu týchto podnikateľov na Slovensko. Atraktivita podnikateľského prostredia v porovnaní so susednými krajinami výrazne klesla. Poslednou komparatívnou výhodou bola absencia dane z dividend, no ani to už neplatí. Máme vyššie zdanenie firiem - 21 %, v Maďarsku je to len 9 %, v Česku 19 % a v Poľsku pre malé a stredné podniky iba 15 %. Registrácia firmy v Maďarsku trvá tri dni. Na Slovensku sú to tri týždne. Zápis do obchodného registra by mal trvať pár dní, no prax z posledného obdobia v Bratislave je taká, že to trvá mesiac,“ upozornil Kurota.

AKTUALTIA: Maroš Šefčovič je nominantom Slovenska za člena Európskej komisie
Maroš Šefčovič sa stal nominantom Slovenska za člena Európskej komisie na roky 2019 až 2024. Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Slovensko dokáže prostredníctvom investičných stimulov prilákať veľké firmy, napríklad do automobilového priemyslu, no podľa Kurotu pilierom ekonomiky sú malé a stredné podniky, pretože tie tvoria väčšinu hrubého domáceho produktu aj zamestnanosti. Malých a stredných podnikateľov zo zahraničia, ktorí by chceli podnikať aj na Slovensku, však brzdí byrokracia.

„To, čo podnikateľ napríklad v Maďarsku vybaví za týždeň, u nás je to práca na niekoľko týždňov až mesiacov,“ konštatoval Kurota, ktorý ako príklad uviedol získanie prechodného pobytu ako podmienku pre začatie podnikania. „Takúto podmienku nemajú ani v Česku, ani v Poľsku a ani v Maďarsku. Lehota na pridelenie prechodného pobytu za účelom podnikania je u nás 90 dní, no často to trvá omnoho dlhšie,“ dodal Kurota.

Pre malých podnikateľov by sa od januára mali podnikateľské podmienky zlepšiť v oblasti zdaňovania. Koalícia sa dohodla, že všetci, ktorí majú obrat do 100.000 eur, právnické osoby aj živnostníci, budú platiť od budúceho roka 15-percentnú daň z príjmov právnických osôb.

SLEDOVANIE NOVINÁROV: Pozrite si, čo všetko zaistila polícia u nohsledov Kočnera
19 | 06 | 2019 | Peter Králik