Europoslanci za SaS budú členmi frakcie ECR. Tí sú označovaní za euroskeptikov
19 | 06 | 2019 I TASR

Dvaja slovenskí poslanci Európskeho parlamentu zvolení za stranu SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová a Eugen Jurzyca budú v novom zložení zákonodarného zboru Európskej únie pôsobiť v politickej skupine Európski konzervatívci a reformisti.


Pre TASR účasť dvoch slovenských europoslancov zo SaS v skupine ECR potvrdil Jurzyca. Zároveň uviedol, že v europarlamente sa bude uchádzať prioritne o členstvo vo výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľov (IMCO) a ako náhradník by chcel pôsobiť v hospodárskom a menovom výbore EP (ECON).

ŠKANDÁL: Europoslanec Číž chcel v parlamentnej jedálni kuracie stehno, ktoré sa vypredalo. Nasledoval krik a hrozenie vyhadzovom
Poslanec Národnej rady Oto Žarnay napísal blog o tom, ako bývalý poslanec Miroslav Číž, toho času poslanec Európskeho parlamentu, spravil hanbu v parlamentnej jedálni. Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | Alexander Adamecký


Z hľadiska účasti na delegáciách EP pre spoluprácu s tretími krajinami Jurzyca podľa vlastných slov prejavil záujem o členstvo v Delegácii EP pre vzťahy s Najvyššou radou, čiže s Ukrajinou. Jurzyca priznal, že potrebnú pomoc pri zorientovaní sa počas prvých dní v europarlamente a v skupine ECR im zabezpečujú asistenti ich slovenských predchodcov v tejto skupine, ako aj stáli zamestnanci tejto politickej frakcie.

Poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová uviedla, že chce byť stálou členkou vo výbore pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) a náhradníčkou vo výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). Zároveň má záujem pôsobiť v Spoločnom parlamentnom zhromaždení AKT – EÚ, ktoré sa zameriava na spoluprácu Európskeho parlamentu s parlamentmi afrických, karibských a tichomorských štátov.

LET MH17: Súd sa začne v marci 2020, obvinení budú štyria podozriví - traja Rusi, jeden Ukrajinec
Holandsko v súvislosti so zostrelením dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou obviní štyri podozrivé osoby. Súdny proces s nimi sa začne 9. marca 2020. Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | TASR


Frakcia ECR sa označuje za euroskeptickú a protifederalistickú a jej politickým programom je reforma EÚ na základe eurorealizmu. V novom zložení EP (od 2. júla) bude mať frakcia 62 kresiel. To je pokles o 13 mandátov voči súčasnému stavu a z tretej najvplyvnejšej frakcie sa dostanú až na šieste miesto. Okrem ľudovcov, socialistov a liberálov-centristov získali viac mandátov ako ECR aj Zelení a poslanci z populistických a krajne pravicových strán z tábora Marine Le Penovej a Mattea Salviniho.