ČÍM VIAC PÁSIKOV, TÝM VIAC ADIDAS: Súd EÚ rozhodol, že verzia pruhov Adidasu nemá nárok na právnu ochranu
19 | 06 | 2019 I TASR

Európsky všeobecný súd v stredu rozhodol v dlhodobom spore nemeckej spoločnosti Adidas o ochrane jej loga v podobe troch pruhov. Podľa verdiktu konkrétna verzia pruhov nemá nárok na právnu ochranu.


V roku 2014 Úrad pre duševné vlastníctvo Európskej únie (EUIPO) zaregistroval Adidasu ochrannú známku pozostávajúcu z troch paralelných čiernych pruhov na bielom pozadí. Táto ochranná známka však bola anulovaná v roku 2016 po tom, ako belgický konkurent Shoe Branding Europe tvrdil, že logo nie dostatočne charakteristické.

Komentár Juraja Draxlera: O politike (S tým, ako sa blíži čas volieb sa zvyšuje politická horúčka)
S tým, ako sa blíži čas volieb a zvyšuje sa politická horúčka, dostávam už aj ja každý deň otázky, či teda idem do toho a s kým, alebo či nebodaj vlastná strana a podobne. Obávam sa, že priamo na to dnes odpoveď nedám, ale dovoľte sa podeliť aspoň... Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | Juraj Draxler


Belgická firma pritom v rokoch 2009 a 2011 podala na EUIPO prihlášku na zápis dvoch ochranných známok v podobe dvoch diagonálnych súbežných pruhov, jedna známka bola pre obuv ako takú, a druhá pre bezpečnostnú a ochrannú obuv. Spoločnosť Adidas proti zápisu týchto ochranných známok namietala.

Adidas podal sťažnosť proti rozhodnutiu o anulovaní z roku 2016. Všeobecný súd Európskej únie však túto sťažnosť v stredu zamietol a súhlasil s hodnotením EUIPO, že logo nemá žiadny výrazný charakter. "Značka nie je vzorová značka zložená zo série pravidelne sa opakujúcich prvkov, ale obyčajná figurálna značka," uviedol súd vo vyhlásení.

VEDA: Slovensko hostí astronómov z celého sveta. Poznáme detaily!
Skutočnosť, že sa medzinárodná konferencia Meteoroids 2019 koná po 21 rokoch opäť na Slovensku, potvrdzuje, že slovenskí vedci stále patria k špičke v oblasti výskumu asteroidov a predovšetkým meteorov. Pre TASR to uviedol slovenský astronóm Peter... Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | TASR


Rovnako odmietol argument spoločnosti Adidas, že logo nadobudlo svoj výrazný charakter cez jeho používanie v celej EÚ. Súd poznamenal, že spoločnosť mu predložila relevantné dôkazy týkajúce sa iba piatich z 28 členských štátov bloku.

Mnohé z príkladov Adidasu neboli prípustné napríklad preto, že používali inú farebnú schému, uviedli sudcovia v Luxembursku.

Podľa hovorkyne Adidasu sa táto záležitosť týka iba jednej špecifickej verzie loga s troma pruhmi. Adidas a Shoe Branding Europe dlhé roky zápasia o "pruhy". Proti stredajšiemu rozhodnutiu sa môže Adidas odvolať na najvyššom súde EÚ. Ale nie všetky prípady spĺňajú podmienky na to, aby sa nimi zaoberal.

KRIMI: Lucia predávala drogy, na podmienku kašľala. Pervitín ukrývala v spodnej bielizni
Predchádzajúci podmienečný trest odňatia slobody za predaj drog neodradil 28-ročnú Luciu z Trnavy, aby v tejto trestnej činnosti pokračovala naďalej. Pri kontrole trnavskými policajtmi sa priznala, že má pri sebe metamfetamín. Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | TASR