Británia chce poslať tisíce migrantov späť do Pakistanu
19 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Britská vláda požiadala Pakistan, aby podpísal zmluvu, ktorá by mu umožnila vyslať tisíce pakistanských migrantov so skončenými vízami v Spojenom kráľovstve späť do ich domovskej krajiny, uviedol to pakistanský minister zahraničných vecí Shah Mahmood Qureshi.


Qureshi povedal, že nedávno prerokoval zmluvu s britským ministrom vnútra Sajidom Javidom a zdá sa, že toto opatrenie Pakistán podporí, pričom dodal, že by to mohlo byť užitočné najmä pre Pakistancov, ktorí chcú zostať vo Veľkej Británii s vízami aj naďalej.


"Začali sme o tom viesť spoločný dialóg," povedal Qureshi na tlačovej konferencii v Pakistane. „Pomôže to najmä tým, ktorí sú skutočnými žiadateľmi o víza. Pomôže to aj Pakistanu.“


Qureshi poznamenal, že medzi Pakistanom a Britániou je potrebná aj zmluva o vydávaní, ktorá bola jednou z „najväčších prekážok“. Zdôraznil, že je potrebné stavať na systéme výmeny väzňov, ktorý už existuje.


Napätie medzi Britániou a Pakistanom sa zvýšilo v lete minulého roku, keď Británia s odvolaním sa na neexistenciu dohody o vydávaní, odmietla deportovať bývalého pakistanského ministra financií Ishaqa Dara späť do jeho domovskej krajiny, ktorá požiadala o jeho vydanie v súvislosti s obvineniami z korupcie.


Hoci o ilegálnom prisťahovalectve sú akékoľvek spoľahlivé odhady len veľmi ťažko dostupné, v štúdii London School of Economics z roku 2007 sa odhaduje, že v Spojenom kráľovstve sa nachádza približne 533 000 „nelegálnych“ prisťahovalcov. Británia je zároveň krajinou v ktorej žije najväčšia pakistanská populáciu v Európe s celkovým počtom približne 1,2 milióna legálnych prisťahovalcov. Nie je však jasné, koľko ich v súčasnosti žije v Spojenom kráľovstve bez víz.