USA chcú vybaviť armádu podmorskými dronmi, aby mohli bojovať proti Číne
18 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americké námorníctvo požaduje stovky miliónov dolárov na vývoj a obstaranie celej flotily bezpilotných námorných vozidiel s cieľom „splniť budúce výzvy“, prichádzajúce z krajín ako napríklad Čína.


V prípade rozsiahleho raketového útoku ktoréhokoľvek teoretického vojnového oponenta USA, navrhuje námorný expert v spolupráci s výskumnou skupinou Kongresu Spojených Štátov, Ronald O'Rourke, nové obranné riešenie. Mali by ním byť námorné drony alebo „bezpilotné plavidlá“ (UV).


UV sú ďalšou z niekoľkých najnovších vízií Americkej armády, spolu s hypersonickými zbraňami, zbraňami riadenými umelou inteligenciou, analytickými zbraňami na sledovanie veľkého množstva dát, či zbraňami s kybernetickými schopnosťami. Námorníctvo tvrdí, že sa snaží čeliť vznikajúcim vojenským výzvam, najmä z Číny.


Danko v prezidentskom paláci. O čom diskutoval s novou prezidentkou Čaputovou? (VIDEO)
Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že jej prvé stretnutie s predsedom parlamentu Andrejom Dankom bolo "konštruktívne". Plánuje sa s ním stretávať na pravidelnej báze aj v budúcnosti. Čítať ďalej
18 | 06 | 2019 | Roman Suchý

správe, ktorú minulý týždeň zverejnila výskumná skupina Kongresu, O'Rourke argumentuje, že armáda bude čoskoro nakupovať vo veľkom počte robotov, ktorí nebudú podliehať únave ako súčasné ľudské posádky.


Roboty sú podľa neho naviac obnoviteľné, ak sú zničené v boji. Stratégia má pomôcť Spojeným štátom splniť výzvu, ktorú predstavuje čínske námorníctvo. To urýchlilo svoju modernizáciu a zvýšilo technickú kapacitu, ako aj počet plavidiel.


Americké námorníctvo už investovalo do diaľkovo kontrolovaných vojnových lodí nemalé financie. Cieľom novej žiadosti o navýšenie rozpočtu pre rok 2020 o 628,8 milióna USD, je úplne reorganizovať a modernizovať celú námornú flotilu. Tá bude založená na technológii, ktorá sa odkláňa od tradičnej rovnováhy medzi námornými a podmorskými plavidlami, smerom k diaľkovo ovládanej budúcnosti. Do roku 2024 sa predpokladá, že náklady na projekt dosiahnu 4,5 miliardy dolárov.


Námorníctvo chce využiť "zrýchlené akvizičné stratégie" pre zavedenie veľkých UV do prevádzky už v budúcom roku. V správe sa tiež uvádza, že táto služba bude využívať zbrojárske závody Boeing, ktorá začne rozbiehať mimoriadne veľké bezpilotné podvodné plavidlá triedy XLUUV.


Námorníctvo už vo februári zaplatilo Boeingu 42 miliónov dolárov na vývoj robotickej ponorky Orca. Vývoj bol ukončený a teraz je pripravená objednávka na 9 kusov týchto plavidiel. XLUUV budú však príliš veľké na to, aby mohli byť súčasťou inej ponorky. Budú tak musieť mať svoj vlastný dok z ktorého budú môcť vyplávať.