Rusko nepriamo obvinilo USA z narúšania stability na Blízkom východe
18 | 06 | 2019 I Peter Králik/TASR

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v pondelok nepriamo obvinil USA z narúšania stability na Blízkom východe stupňovaním "agresívnej a obviňujúcej rétoriky a umelým podnecovaním protiiránskych nálad". Informovala o tom agentúra AP.


Nebenzia na pondelňajšom zasadnutí Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) odsúdil útoky na ropné tankery a dožadoval sa medzinárodného vyšetrovania s cieľom identifikovať organizátorov a priviesť ich pred spravodlivosť.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa obvinila Irán z minulotýždňových útokov na dva tankery v Ománskom zálive, pričom minister zahraničných vecí Mike Pompeo tento incident označil za súčasť širšej kampane Iránu a jeho "zástupcov" proti Spojeným štátom a ich spojencom.

Nebenzia bez toho, aby menoval USA, zdôraznil, že umelo vytvárané napätie a unáhlené obvinenia nestrannému medzinárodnému vyšetrovaniu nepomáhajú. "Práve naopak, politizujú ho a narúšajú dôveru v takýto proces," povedal.

Ruský veľvyslanec vyzval všetky strany, aby boli aktívne v dialógu. Zopakoval aj výzvu na opatrenia, ktoré vytvárajú istotu a novú "architektúru vo sfére bezpečnosti" pre oblasť Perzského zálivu a Blízkeho východu.

K útoku na tankery v Ománskom zálive došlo mesiac po tom, ako boli terčmi útokov pri brehoch Spojených arabských emirátov (SAE) iné štyri tankery. Spojené štáty obvinili Irán, že stojí za týmito útokmi, pri ktorých boli použité námorné míny. Teherán obvinenia popiera. Najnovšie útoky len vystupňovali dlhotrvajúce napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi a ich spojencami v Perzskom zálive.